Back Ön itt van: Hírek Hírek itthonról Hírek Kolozsváron nyílt kiállítás magyarországi és erdélyi értelmi sérült fiatalok munkáiból
2011. szeptember 28., szerda 22:31

Kolozsváron nyílt kiállítás magyarországi és erdélyi értelmi sérült fiatalok munkáiból

Emlékmű címmel húsz értelmi sérült fiatal alkotásával találkozhatnak az érdeklődők szeptember 30-ig a kolozsvári Reményik Sándor Galériában. A vándorkiállítás következő helyszíne decemberben Göd, majd év elején Kozármisleny lesz. A Lámpás '92 Közhasznú Alapítvány tíz éve rendez a művészi kifejezés eszközeire fogékony fogyatékossággal élő emberek számára alkotótábort, hogy utána érzékenyítő kiállításokon mutassák be az alkotásokat.

„Az idei Emlékmű témakörre előre készülni kellett. Minden leendő táborozó egy képeslapot hozott magával, amely egy lakóhelyéhez közel található emlékművet ábrázolt. Első nap megismerkedtünk az emlékművekkel, majd a képeslapokat elcseréltük egymás között. Így került a Mátyás szobor Esztergomba, a Szent György és a sárkány Fehérvárra, a Milleniumi emlékmű Kolozsvárra, a Mujkó szobra Pécsre" – ismertette a koncepciót Makrai Klára a Lámpás '92 Közhasznú Alapítvány vezetője. A vándorkiállítás formájában Kolozsvárról tovább utazó tárlat következő helyszíne decemberben Göd, majd év elején Kozármisleny lesz. „A kiállítások után a művek raktárba kerülnek, várva egy legközelebbi kiállítás, vagy aukció lehetőségét" - adta hírül az alapítvány.

Az alapítvány évről-évre pályázati pénzből finanszírozott táborába - ami ez évben az Értelmi Sérülteket Szolgáló Társadalmi Szervezetek és Alapítványok Országos Szövetsége (ÉTA) segítségével valósulhatott meg - eddig nyolc különböző lakóotthon képzőművészeti affinitással rendelkező értelmi fogyatékos lakóit fogadták. A létszám idén a kolozsvári Méltó Élet Alapítvány fiataljaival bővült.

„A kiállítást elsősorban műértők, művészettörténészek, képzőművészek, művészeti írók látogatják, másodsorban mindenki, akit érdekel az őszintén megfogalmazott, igen erős expresszivitás, társadalmi konvencióktól mentes világ. A fogyatékosságból kifolyólag még senki nem lett művész, de a művész is lehet sérült" – mondták a szervezők, akik megértést, csodálatot valamint támogatást várnak a tizenöt magyar és öt erdélyi fiatal különleges alkotásából nyílt tárlattól.

Minden évben más témával inspirálják a fogyatékos táborlakókat. A műhelymunkák során kortárs képzőművészek segítik az alkotó folyamatot, hogy az érzéseiket szavakba nehezen öntő fogyatékos személyek a különböző technikák megismerésével saját kifejezésmódjukra találva prezentálhassák egyéni világukat.

Az egyik legősibb rajzeszköznek számító rajzszén használatakor előidézett festői hatás elérésére szolgáló finom tónusátmenetek izgalmába Daradics Árpád képzőművész vezette be a résztvevőket, aki különböző utcarészletek, terek reprodukcióit mutatta be. „Saját emlékművéhez agyagból mindenki készített egy makettet, majd szobrukat más kontextusba illesztve szénnel lerajzolták."

Pető Emese képzőművész vezényletével kollázs képek születtek dekupázs technikával. Az iparművészeti eljárás során egészmintás vékony papírokat ragasztgatunk egymás mellé, mintegy montázsként, dekorációs célból. Emese segítségével átértelmezve a technikát, kollázsként az egészminta helyett egy-egy különböző színű papír egymás mellé ragasztásával, nem egy már készen kapott dekorációs anyag jött létre, hanem egy autonóm művészeti alkotás.

Pető Barna képzőművész, az apró színes foltokból vagy pontokból komponált látvány impresszionizmusból kialakult pointilista festészeti irányzat technikájának ismertetése után bíztatta az alkotókat ezen eljárás alkalmazására.

Elekes Károly képzőművész segítségével, land art tájművészeti alkotásokra emlékeztető obeliszk-szerű emlékművet emeltek a környéken fellelhető dunamenti kövekből, gallyakból, bokorcsoportokból.

Pető Hunor képzőművész irányításával az olaj-vászon technikát gyakorolhatták a résztvevők. Az emlékművet itt már egy képzeletbeli város képzeletbeli terére helyezték, ezzel képezve alapját egy hosszabb workshopnak. „Ezen a workshopon majd egy virtuális várost hozunk létre egy-egy alkotással, mely alkotások mintegy helyszínei, az alkotók és irányítóik pedig a lakói lesznek ennek a képzeletbeli művészetek városának"- vázolta fel a jövő terveit Makrai.

„Magyarországon a sérült emberek helyzete elsősorban szociális és/vagy egészségügyi programokban jelenik meg" - fejtette ki a Közelképnek véleményét a Lámpás '92 Közhasznú Alapítvány. A tehetség, az alkotókedv, a művészi hajlam és kifejező erő ugyanúgy lehet sajátja fogyatékos társainknak, mint a társadalom ép tagjainak. Az alapítvány célja, olyan minőségi programok indítása, melyeken a szociális gondoskodáson túl az értelmi sérült ugyanolyan természetességgel fejezheti ki érzelmeit és gondolatait a képzőművészet eszközeivel, mint társadalmunk bármelyik tagja, így biztosítva lehetőséget életminőségük javítására.

Forrás: Közelkép

Szerző: Csapó Boglárka

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.