Back Ön itt van: Hírek Hírek itthonról Hírek Magyarország: Évekig váratott egy polgármester egy budapesti hajléktalant
2010. február 04., csütörtök 11:56

Magyarország: Évekig váratott egy polgármester egy budapesti hajléktalant

Szociális lakást szeretett volna kérelmezni egy hajléktalan az egyik budapesti kerületi önkormányzattól, ezért személyes meghallgatást kért a polgármestertől, aki azonban három év alatt egyszer sem fogadta, hiába regisztrálták a jelentkezését a fogadóórára. Emiatt a hajléktalan panaszt tett az Egyenlő Bánásmód Hatóságnál. Az eljárás után már beleegyezett a polgármester a találkozóba, és a lakáskérelmére is rábólintott a képviselő-testület.

Három éven át hiába próbált bejutni egy hajléktalan az egyik budapesti kerület polgármesteréhez - derül ki az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH) esetismertetéséből. A hajléktalan ember személyesen akarta benyújtani a szociális lakás iránti kérelmét a polgármesternek. A kerületi önkormányzat ugyanis limitált számban, de minden évben kiutal szociális lakást a rászorulóknak, szociális körülményeik függvényében a polgármester előterjesztése alapján.

Az évek óta otthon nélkül élő ember emiatt szeretett volna beszélni a polgármesterrel. Az önkormányzati hivatalban van lehetőség bejelentkezni a polgármester fogadóórája, ezért azt gondolta, előbb-utóbb sorra kerül - olvasható az esetismertetésben. Mikor a hajléktalan panaszával az EBH-hoz fordult, 2006 decemberéig visszamenőleg csatolta a hivatal által kiállított igazolásokat, miszerint bejelentkezését nyilvántartásba vették.

A hajléktalan többször is járt a hivatalban, beszélt az alpolgármesterrel, de a polgármester három év alatt egyszer sem fogadta. Azért fordult az EBH-hoz, mert úgy érezte, a polgármester vagyoni helyzete, hajléktalansága miatt nem fogadta.

A hivatal és a polgármester azzal védekezett az eljárás során, hogy az ügyfelek nagy száma miatt a polgármester csak a bejelentkezők töredékét képes személyes fogadni. Az ügymenet az, hogy a fogadóórára bejelentkezéskor először meg kell jelölni az ügykört, amelyben a személyes meghallgatást kérik. Ezután a hivatal megvizsgálja, hogy volt-e az ügynek előzménye, és abban melyik önkormányzati szerv az illetékes. A hivatal azzal érvelt, hogy az ügyfelek sokszor úgy jelentkeznek be fogadóórára, hogy nem ismerik az ügyintézést, és valójában csak egy eljárást akarnak megindítani. Másrészt a hivatal közölte azt is, hogy a polgármester a lakásigényléses ügyeket átruházta az alpolgármesterre, aki fogadta személyesen a panaszos hajléktalant.

Az ügyben tárgyalást tartott az EBH, amely után a polgármester mégis megígérte a hajléktalannak, hogy fogadja fogadóóráján. A hajléktalan elfogadta az ajánlatot, erről írásban meg is egyeztek. Az EBH esetismertetéséből az is kiderül, hogy utóbb a hajléktalan arról tájékoztatta őket: betartotta az ígéretét a polgármester, sőt a képviselő-testület elé is terjesztette a lakáskérelmét, amelynek a képviselő-testület helyt adott.

 

Forrás: www.origo.hu

 


 

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.