Back Ön itt van: Hírek Hírek itthonról Hírek Civil Összefogás a hajléktalanok jogaiért
2011. szeptember 26., hétfő 18:55

Civil Összefogás a hajléktalanok jogaiért

A Szeptember 25. Civil Összefogás csoport 2011. szeptember 23-án délelőtt hajléktalanellátó intézmények meglátogatásával összekötött sajtótájékoztatót tartott, hogy tiltakozzon a 2011. szeptember 25-re kiírt józsefvárosi népszavazásban megfogalmazott kérdések ellen. A népszavazás végül érvénytelen lett, hiszen összesen a választásra jogosultak tizenöt százaléka fejezte ki véleményét a kérdésekkel kapcsolatban.

hirek cibil osszefogas2A Szeptember 25. Civil Összefogás tagjainak (A Város Mindenkié, a Fedél Nélkül, a Menhely Alapítvány, a Tízek Tanácsa és az Új Szemlélet csoport) célja, hogy kiálljanak a hajléktalan emberek és a szolidaritás védelmében. Szeptember 23-i demonstrációjuk keretében hajléktalan önkéntesek kalauzolták az érdeklődőket a nyolcadik kerület közterein át a kerületben található hajléktalanellátó intézménybe, hogy bemutassák, milyen Józsefváros a fedél nélkül élők szemszögéből, illetve, hogy így fejezzék ki tiltakozásukat a szeptember 25-i népszavazással szemben, amelynek kérdéseit embertelennek, értelmetlennek és félrevezetőnek ítélték meg.

A népszavazás érvénytelensége ellenére a Civil összefogás tagjai sikernek tekintik, hogy kampányunkat több, sok szempontból különböző szervezet közös együttműködéssel valósították meg. A rendkívül alacsony részvételi aránnyal a kerület lakosai egyértelművé tették, hogy nem a hajléktalansággal összefüggő közterületi kellemetlenségek kérdése az, ami őket leginkább foglalkoztatja – szemben azzal, amit a kerületi vezetés a népszavazási kampány során állított.

A józsefvárosiaknak sokkal súlyosabb kérdésekkel kell nap mint nap szembesülniük: a kerületben az önkormányzati bérlakásban lakók legalább egyharmadának jelentős lakbérhátraléka van, kb. ötszáz önkormányzati lakás áll üresen, és az önkormányzat évente csupán egyetlen hajléktalan család elhelyezéséről gondoskodik.

hirek civil osszefogas1A Szeptember 25. Civil Összefogás ugyanakkor aggályát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a helyi választási iroda előzetesen téves információt közölt a szavazóhelyiségekről azon (jellemzően hajléktalan) választópolgárok részére, akiknek lakóhelye nincs, de Józsefvárosban rendelkeznek tartózkodási hellyel. Úgy vélik, ez több embert eltántorított a szavazástól, és így csorbultak demokratikus jogaik.

(A fotókat a szeptember 23-i eseményen Lépold Zsanett készítette.)

 

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.