Back Ön itt van: Hírek Hírek itthonról Hírek A rokkantkártyák jogtalan használata erkölcsi fogyatékosság
2011. szeptember 23., péntek 14:36

A rokkantkártyák jogtalan használata erkölcsi fogyatékosság

Az Országos Rendőr-főkapitányság statisztikája szerint országszerte több mint 650 bűncselekményt követtek el mozgássérült-parkolókártyák jogtalan használatával az elmúlt félévben, ebből 480 eset Budapesten történt. A kormány őszre ígérte a vonatkozó szabályozás felülvizsgálatát és megújítását, amely során hangsúlyos szerepet kap a parkolókártyák ügye.

A rendőrség adatai szerint 650 rokkantkártyás bűncselekményt követtek el az elmúlt félévben, a mozgássérültek számára kiállítható kártyák tehát nem veszítettek népszerűségükből az egészségesek körében. A hamis vagy jogosulatlanul használt kártyák tulajdonosai akár három évig terjedő szabadvesztéssel sújthatók, azonban a számok ismeretében kijelenthető, mindez aligha fékezi meg a szabálysértőket.

Hetekig húzódó botrány, cikkek hosszú sora szólt azon közéleti személyiségekről, akik az ismertséggel járó társadalmi felelősség kérdését figyelmen kívül hagyva követtek el ilyen jellegű szabálysértéseket. Liptai Claudia tavasszal párszáz forintot spórolt meg egy parkolókártyával, amit a Centrál Színház előtt megállva jogosulatlanul használt, Hajdú Péter pedig több alkalommal foglalt el mozgássérültek számára kijelölt helyet autójával. A politikusok közül februárban Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője ugyancsak mozgássérült-helyre parkolt.

A hírhedt „luxusautós rokkantak" mellé felsorakozó hírességek és politikusok lelepleződése közben a másik oldal nem tétlenkedik. Többen nyilvánosan emelték fel szavukat a mozgássérültek védelmében, köztük Hajós András, aki dalban mondta el véleményét.

Ugyancsak hatásos a Mozgássérültek Budapesti Egyesületének több mint negyvenhatezres nézettségű figyelemfelhívó kisfilmje. Árpi, a videó főszereplője sziruposság nélkül bizonyítja be azt, ami egyértelmű: senki sem állhat be a felfestett parkolóhelyre, hacsak nem mozgássérült.

A probléma a tengerentúlon sem ismeretlen, vegyük csak a népszerű sorozat, a Született feleségek egyik emlékezetes epizódját, amelyből kiderült, tűsarkú cipőben sokkal nehezebb járni, mint kerekesszékben gurulni.

Hogy az őszre ígért intézkedések kedvét szegik-e az alkalmi rokkantaknak, egyelőre nem lehet megjósolni, hiszen - Hajós András szavait idézve - „ők az ügyesek, ők az okosok, ők az erkölcsi fogyatékosok."

Forrás: Közelkép

szerző: Kelemen Anna

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.