Back Ön itt van: Hírek Hírek itthonról Hírek Cikkajánló - „Se információk, se prioritások”
2011. szeptember 05., hétfő 14:04

Cikkajánló - „Se információk, se prioritások”

Bár alig egy éve, 2010 elején lépett életbe az új Nemzeti Drogstratégia, a kormány azt „kudarcosnak” bélyegezve még decemberben elvetette, és csak mostanra sikerült új koncepciót kidolgoznia. A pályáztatás emiatt csúszott, de legalább a határon túli magyarok is a stratégia részét képezik. Ez a helyzet nemcsak az érdekvédelmi szervezetek számára jelent komoly problémát, hanem a függők rehabilitációját segítő intézményeknek is.- áll a Commmunity cikkében.

Megkérdeztünk egy ex-drogfüggőt – aki másfél éve teljesen tiszta -, hogy mit gondol a Drogstratégiáról. K. Viktor (30) 1994-ben, 13 éves korától, az első berúgásától számítja drogkarrierjét, egy két éves szünetet leszámítva 2009-ig volt keménydrog-függő, ekkor döntött úgy, hogy segítséget kér.

„Teljesen lényegtelen, hogy mit mondanak. Az a lényeg, ki mondja. Hogy milyen forrást fogadok el hitelesnek. Nyilván kamasz koromban a haverom és az olvasmányaim hitelesebbek voltak, mint amit az iskolában, vagy pláne egy rendőrtől hallottam. A kíváncsiság életkori sajátosság. Ami engem nagyon sokáig visszatartott, hogy meg voltak a hiteles információim, tudtam mivel jár, ha az ember kemény drogokhoz nyúl. Azt nem tudom megállapítani, hogy létezik-e jó drogstratégia, de minden stratégiának a védelmet, az élet védelmét kell szolgálnia. És másképp kell kezelni egy alkalmi fogyasztót, mint egy függőt.” Viktor is több fiatalt kérdezett meg, mit gondolnak az új Drogstratégiáról, és ő is eltérő véleményekkel találkozott. „Egy srác azt mondta, hogy ha az első lépésnél valaki emiatt elretten, akkor van értelme. De szerintem a tűcsereprogram megszüntetése nagyon nagy hiba lenne. Vannak fiatalok, akik esetleg néha füveznek, de kevert a cucc, nem tiszta, és rosszul lesznek, elájulnak, akkor egy elrettentő törvény esetén nem fognak felhívni senkit, hanem ők próbálják megoldani a helyzetet, és ez rossz. Ha nem kérhetnek segítséget, mert nem mernek, az nagyon rossz.” Arra a kérdésre, hogy neki mi segített volna tizenévesen, hogy ne ezt az utat válassza, ezt mondta: „Mi segített volna nekem akkor? Az, ha tudok kérdezni. Ha merek kérdezni, és fel merem vállalni, akár a gyengeségeimet is, és nem kell magamat gyógyítanom különböző szerekkel. Nagyon kéne figyelni a másikra, az a legjobb stratégia. Lelki szinten. Nyitottság és őszinteség kéne. Azt mondanám, hogy szeresd felebarátodat jobban, mint önmagadat, na, az elég jó stratégia lenne. El tudom fogadni, bárki bármit mond, de ha én anyagozni akarok, akkor úgyis anyagozni fogok. Tizenöt évesen tizenöt éves vagyok, ha hülye vagyok, akkor hülye vagyok, de akkor ne lökjenek a kamion alá, hanem inkább rántsanak vissza. Ha valaki nem kér segítséget, akkor is oda lehet rá figyelni. Ha legalább rohan a vesztébe, a hosszabb úton tegye, hátha közben felébred.”

A teljes írás

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.