Back Ön itt van: Hírek Hírek itthonról Hírek Már csak a kormány nem érti
2011. szeptember 04., vasárnap 18:53

Már csak a kormány nem érti

A vasárnapi bejelentés után hétfőn nyilvánosságra hozták az új nemzeti drogstratégia tervezetét. A dokumentumot a drogstratégia.hu munkaanyagok oldalon lehet elérni, bárki hozzáfűzheti véleményét, erre buzdít az oldalon Grezsa Ferenc, a Nemzeti Drogmegelőzési Iroda vezetője, aki egyben a stratégia kidolgozására felállított munkacsoportot is vezeti.

A kommentek túlnyomó többségéből azonban nem a lelkesedés látszik. A hozzászólók érvrendszere közben ismerős, különösen azok számára, akik a Drogriporter, a TASZ drogpolitikai oldalának rendszeres olvasói. Hogy mi ebben a különleges? A TASZ ma az egyetlen olyan független szervezet Magyarországon, amelyik drogpolitikával foglalkozik, védi a drogfogyasztók szabadságjogait, küzd a megbélyegzés és az előítéletek ellen. A TASZ 1994-ben indította el drogpolitikai programját, ami szakítva az álszent mellébeszéléssel azóta is folyamatosan kiáll a korrekt, tudományos bizonyítékokon alapuló tájékoztatás mellett. Mára mindazok, akik hiteles információhoz szeretnének jutni, tudják, merre induljanak, hol találnak választ a kérdéseikre. A drogstrategia.hu oldalon született több száz komment bizonyítja, hogy a 2004 óta működő Drogriporter oldal érvei, gondolatai nem hullottak terméketlen talajba.

Az ma már nem számít újdonságnak a nemzetközi szakirodalomban, hogy a tiltáson alapuló szabályozás nem járt sikerrel. Ehhez képest Magyarországon 2011-ben egy már bizonyítottan bukott modellt próbálnak bevezetni. Történik ez azután, hogy a kormány tavaly decemberben váratlanul bejelentette, hogy elutasítja az addig érvényben lévő nemzeti drogstratégiát, amit a szakmai intézmények és civil szervezetek aktív közreműködésével alkottak meg, és amit a parlament megszavazott. A mostani tervezet a 2009-es stratégia tartalmát csaknem 80 százalékban átemeli, a fennmaradó részt azonban a civilek elfogadhatatlannak tartják.

A TASZ 1994 óta folytatott munkája ma olyan eredményeket tud felmutatni, amelyek egyértelműen bizonyítják a következetes álláspontunk igazát, küzdelmünk létjogosultságát, szóljunk akár a fiatalokhoz, az aggódó szülőkhöz, a szakmához vagy az érdeklődőkhöz. Az új drogstratégia tervezetének hétfői közzététele óta a TASZ véleményére számos sajtóorgánum volt kíváncsi: kereskedelmi tévétől gazdasági hetilapig számos újságíró kért fel minket arra, hogy fejtsük ki álláspontunkat a 39 oldalas dokumentumról.

Tovább a médiamegjelenésekre (tasz.hu)

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.