Back Ön itt van: Hírek Hírek itthonról Hírek Botrányok hoznak átláthatóbb adományozást Kínában
2011. augusztus 29., hétfő 14:37

Botrányok hoznak átláthatóbb adományozást Kínában

Az elmúlt hónapok botrányai után drasztikusan csökkent a jótékonysági szervezetekhez beérkező adományok értéke Kínában. A központi vezetés szeptembertől a szabályok szigorításával kívánja átláthatóbbá tenni a rendszert.

A polgári ügyek minisztériuma a jótékonysági szervezetekhez beérkező adományok felhasználásának pontos dokumentálásával kívánja átláthatóbbá tenni a jelenlegi rendszert. A szeptemberben életbe lépő új szabályozás értelmében a szociális és jóléti intézmények, valamint a jótékonysági szervezetek kötelesek lesznek nyilvánosságra hozni, hogy mikor és mennyi adomány érkezik be hozzájuk. A minisztérium a beérkező juttatások felhasználását is nyomon kívánja követni: a szervezetek erről legkésőbb egy hónappal a tranzakciót követően lesznek kötelesek számot adni.

Az adományokat fogadó intézményeknek félévente nyilvános jelentést kell készíteniük arról, pontosan mire gyűjtöttek az adott időszak során pénzt, s hogyan költötték el az adományokat. Emellett fényképeket, statisztikákat és dokumentumokat kell bemutatniuk a programjaik menetéről. Mindehhez az adományozók beleegyezése szükséges - hangsúlyozza a minisztérium.

Az új rendelkezések szeptember elsejével lépnek életbe, a lakosság és az érintettek augusztus végéig küldhetik el véleményüket a minisztériumnak, amely honlapján tette közzé az új szabályozás tervezetét. A kritikusok az előírásokat be nem tartók büntetését hiányolják, mondván, a rendszert csak megfelelő ösztönzőkkel lehet igazán hatékonnyá tenni.

Jelenleg mintegy 2000 jótékonysági szervezet van az országban, ám 2010-ben ezeknek csupán 70 százaléka tett közzé éves pénzügyi jelentést tevékenységéről.

A szabályozás szigorítása az elmúlt hónapok sokmillió jüanos botrányai után vált sürgőssé. Júniusban a kínai vöröskereszt alkalmazottjainak visszaélésére derült fény, s ez példátlan visszhangot és a rendszerrel szembeni éles kritikát váltott ki a lakosság körében. A felháborodást augusztusban a jótékonyság fő szerve, a Kínai Adományozási Szövetség 15 millió jüanos (443,4 millió forint) vállalati felajánlásokkal való sikkasztási ügye tetőzte.

A polgári ügyek minisztériumának pénteken közzétett adatai szerint a kínai vöröskereszt júniusi botránya óta csaknem 90 százalékkal esett vissza a jótékonysági szervezeteken keresztüli adományozás. Míg március és május között értéke 6,26 milliárd jüant (185 milliárd forint) tett ki, június és augusztus között már csupán 840 millió jüant (24 milliárd forint) regisztráltak.

Forrás: nonprofit.hu

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.