Back Ön itt van: Hírek Hírek itthonról Hírek Nehezebb és költségesebb lett az akadálymentesítésre felhasználható lakáscélú támogatáshoz való hozzáférés
2011. augusztus 28., vasárnap 18:06

Nehezebb és költségesebb lett az akadálymentesítésre felhasználható lakáscélú támogatáshoz való hozzáférés

Az akadálymentesítésre felhasználható lakáscélú támogatás igénylése nehezebb és költségesebb lett az idei jogszabálymódosítás következtében. A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) helyett az OTP háromszor annyiért végzi a teljes ügymenetet, s egyelőre még a vizsgálat eljárási rendje sem tisztázott. A MEOSZ ezzel kapcsolatban megkereste a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Jogi Főosztályát, de választ még kaptak kérdésükre.

„A mozgáskorlátozott emberek akadálymentesítésre felhasználható lakáscélú támogatása a jogszabálymódosítás következtében sokkal költségesebb lett, miközben a támogatás összege nem emelkedett az elmúlt huszonöt évben" – mondta el a Közelképnek Hegedűs Lajos, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségének (MEOSZ) elnöke. Mint megtudtuk a jogszabálymódosításra azért volt szükség, mert egy bejelentés kapcsán az Alkotmánybíróság kötelezte a kormányt, hogy teremtse meg a fellebbezés lehetőségét, azaz a másodfokú közigazgatási eljárás feltételeit – erre viszont a teljes ügymenetet intéző MEOSZ nem volt alkalmas, mivel civil szervezet ellen nem kezdeményezhető felülvizsgálati eljárás.

„Amíg a MEOSZ végezte a támogatás ügymenetét a reklamációk száma nem érte el az ügyek 0.1%-át" – jelezte Hegedűs. A MEOSZ tájékoztatása szerint az elmúlt két évtizedben évente átlagosan 12–20 ezer kérelem érkezett, a májusi jogszabály módosítás óta azonban a kérelmezők száma jelentősen csökkent. A kérelmek befogadását és a jogosultság megállapítását az OTP vette át, a MEOSZ pedig mint szakmai véleményező vehet részt a folyamatban. „Mindezért semmilyen költségtérítésben nem részesül a szövetség, miközben az OTP különféle jogcímeken eljárási költségeket számít fel az igénylőknek" – mutatott rá az elnök.

Míg korábban megközelítőleg tízezer forintba került a kérelem benyújtása, addig jelenleg mintegy harmincezer forintot kell az igénylőnek – még az elbírálás előtt – előteremtenie a meglévő lakáson végzett akadálymentesítés esetében maximális adható 150 ezer, az újonnan vásárolt lakás vagy építkezés esetében pedig 250 ezer forintért cserébe.

„Egy lakás akadálymentesítése ebből az összegből nem lehetséges" – jegyezte meg a Braun János a Mozgáskorlátozottak Miskolc Városi Egyesülete elnöke, aki a kapaszkodóktól az áthidalós megoldásokon keresztül a rámpákig jellemezte a minimális akadálymentesítési munkálatokat (a megfelelő kialakítású bútorok beszerzése ezen felül hatalmas beruházást jelent). Egy magasföldszinti lakás esetében például – ha nyolc lépcsőfokkal számolunk – vagy a rámpás, vagy ún. lépcsőliftes megoldással kell számolni (régi építésű lakásoknál sokszor csak ez a megoldás kivitelezhető), amely megközelítőleg másfél millió forintba kerül.

„Mivel vissza nem térítendő összegről van szó, csekélysége ellenére mégis segítség az embereknek. Bizonyos személyeknek pedig – akik öregkorukból eredően váltak mozgásukban korlátozottá – elegendő lehet arra, hogy például kádjukat zuhanytálcává építsék át" – így Braun, míg Hegedűs úgy véli jelentősen emelni kellene a támogatás összegét. „Ami anno a költségek 85-90%-át fedezte, ma legfeljebb 25-30%-ára elegendő." Mindezt jól szemléltetik az elmúlt évek adatai: 1995-ben 163 ezerből, 2000-ben 280 ezerből, 2010-ben pedig 420 ezerből sikerült átlagosan a szükséges akadálymentesítési munkálatokat elvégezni.

A MEOSZ szerint az idei jogszabályváltozás következtében a támogatáshoz való hozzáférés indokolatlanul nehezebb, mint a jogszabály változás előtt volt. „A jogosultság igazolására háziorvosi szakvéleményt már nem fogadnak el, ugyanakkor még nem jelent meg az a jogszabály amely rögzítené, milyen módon lehet hozzájutni a támogatás igénybevételéhez szükséges orvosi igazolások mindegyikéhez" – tudtuk meg Hegedűs Lajostól, aki hozzátette, hogy a mozgáskorlátozottság okán járó fogyatékossági támogatás ellátásban részesülőknek nincs szüksége külön igazolásra.

A Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal (NRSZH) által végzendő vizsgálat eljárási rendjének tisztázása érdekében a MEOSZ már hónapokkal ezelőtt megkereste az ügyben a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Jogi Főosztályát, de válasz még nem érkezett kérdésükre. A támogatás feltétele egyébként, hogy az igénylőnek olyan mértékű mozgássérültsége legyen, amely indokolttá teszi a normál kialakítású lakás akadálymentesítését.

Forrás: Közelkép

Szerző: Golyák Dávid

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.