Back Ön itt van: Hírek Hírek itthonról Hírek Élelmiszer-önrendelkezés, egy európai válasz a válságra
2011. augusztus 27., szombat 12:21

Élelmiszer-önrendelkezés, egy európai válasz a válságra

Elfogadták az élelmiszer-önrendelkezés első európai nyilatkozatát a „Nyeleni Europe 2011, Európai Élelmiszer-önrendelkezési Fórumon”, amely ötnapi megfeszített, és gyümölcsöző véleménycserét követően augusztus 21-én ért véget az ausztriai Kremsben. A résztvevő magyarországi szervezetek közül a Védegylet szervezéssel, és anyagi forrásokkal is segítette a nemzetközi találkozót.

A 400-at is meghaladta az európai országokból érkezett küldöttek száma, akik mind elkötelezettek aziránt, hogy az eddigieknél is többet tegyenek az élelmiszer-rendszer közösségi ellenőrzése érdekében. Eltökélték, hogy szembeszegülnek az agráripari rendszerrel, és létrehoznak egy erős európai élelmiszer-önrendelkezési mozgalmat.

A civil társadalmat és a társadalmi mozgalmakat képviselő, több mint 120 szervezet, illetve magánszemély vitatta meg a jelenlegi európai és globális agrárszabályozást. Együttesen kidolgozták az európai élelmiszer-önrendelkezés széleskörű politikai programját és alapelveit.

A fórum kiemelte a élelmiszertermelők, a fiatalok, és a nők álláspontjait, akiknek az aggályait gyakorta hagyják figyelmen kívül. A tapasztalatok eme változatossága és gazdagsága lehetővé tette, hogy a Nyeleni Europe 2011 Fórum egységes kereteket állapíthasson meg, és, hogy megfogalmazza a részvételi demokrácián alapuló együttes cselekvési tervét. A kiadott nyilatkozat szerint, meggyőződésük, hogy „élelmiszer-rendszerünk megváltoztatása az első lépés társadalmaink szélesebb körű megváltoztatása felé.”

A fórumon résztvevők határozottan elkötelezettek aziránt, hogy saját kezükbe vegyék az élelmiszer-rendszer alakítását, azáltal, hogy:

• dolgoznak egy nem iparszerű, hanem kistermelői gazdálkodáson, feldolgozáson és alternatív forgalmazáson alapuló, ökológiailag fenntartható és társadalmilag igazságos élelmiszertermelési és fogyasztási modell eléréséért.

• decentralizálják az élelmiszerforgalmazás rendszerét, és megrövidítik fogyasztókat és a termelőket összekötő láncolat hosszát.

• javítják a szociális és munkakörülményeket, különösen az élelmiszertermelés és a mezőgazdaság területén.

• demokratizálják a közjavakat és a közös örökségünket (termőföld, víz, levegő, hagyományos tudás, vetőmagvak, haszonállatok) érintő döntéshozatalt.

• biztosítják, hogy a közpolitika minden szintjén garantáljanak a vidéknek életképességet, az élelmiszertermelőknek méltányos árakat, és mindenkinek biztonságos, GMO-mentes élelmiszert.

A gazdasági és társadalmi válság valamint a kiszámíthatatlan politikai helyzet mostani időszakában, a Nyeleni Élelmiszer-önrendelkezési Fórum küldöttei ismét hitet tettek ama egységes jövőképük mellett, amely érvényre juttatja az összes ember jogát, az élelmiszereket és a mezőgazdaságot érintő közpolitikák és rendszerek meghatározására, anélkül, hogy az akár más népeknek, akár a természeti kincseknek kárára válna, ahogyan azt az élelmiszer-önrendelkezés elve ezt magába foglalja.

Ezért követelünk most élelmiszer-önrendelkezést Európában!

Forrás: Védegylet (vedegylet.hu)

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.