Back Ön itt van: Hírek Hírek itthonról Hírek Etnikai adatgyűjtés a hátrányos megkülönböztetés elleni küzdelemben
2011. augusztus 23., kedd 17:54

Etnikai adatgyűjtés a hátrányos megkülönböztetés elleni küzdelemben

Az etnikai adatgyűjtés és adatkezelés sokat vitatott téma. Jogászok, emberi jogi aktivisták, civil szervezetek és ombudsmanok vesznek részt a diskurzusban, nemzetközi szervezetek fogalmaznak meg ajánlásokat a témában.

Nemrég hazánkban is közös javaslattal állt elő az adatvédelmi biztos, illetve nemzeti és etnikai jogok országgyűlési biztosa. Lényegében amellett foglaltak állást, hogy az etnikai adatgyűjtés bevezetése több megfontolásból is indokolt, ezek között pedig kiemelt szerepe van a diszkrimináció elleni küzdelem érveinek. Pap András László azt az állítást fogalmazta meg, hogy hazánkban a jogvédelem nevében a jogsértőt védjük akkor, amikor az adatvédelmi szabályok és az általuk védelmezett érdekek mindenhatóságára, illetve szigorú értelmezésére hivatkozva aránytalanul elnehezítjük a diszkrimináció elleni küzdelmet.

Jelen rövid szövegben ehhez a diskurzushoz szólnék hozzá, korlátozott körben. Nem érintek több, a jelentés által vizsgált területet, csak arra koncentrálok, hogy a hátrányos megkülönböztetés elleni küzdelemhez szükséges etnikai adatgyűjtésnek milyen lehetőségei vannak hazánkban. Mindezt alkotmányjogi megfontolások, illetve néhány irányadó nemzetközi jogi instrumentum alapján teszem, arra próbálok rávilágítani, hogy a percepció alapú adtok gyűjtésével szemben milyen kifogások emelhetők, és milyenek nem.

Tovább a teljes cikkhez (community.hu)

Szerző:M. Tóth Balázs

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.