Back Ön itt van: Hírek Hírek itthonról Hírek Életre keltek a könyvek a Sziget Élő Könyvtárában
2011. augusztus 23., kedd 01:00

Életre keltek a könyvek a Sziget Élő Könyvtárában

Az Élő Könyvtár idén is képviseltette magát a Sziget Fesztivál Civil Szigetén. A huszonöt, elejétől a végéig lapozható, hús-vér emberekből álló „könyvekben" az előítéletekről és a diszkriminációról olvashattak azok, akik vették a fáradságot, hogy többet tudjanak meg magukról és a környezetükről.

„Akiben van kíváncsiság a legtöbb esetben pozitív élményekkel távozik" – mondta eddigi tapasztalatai alapján Molnár Balázs az Élő Könyvtárat üzemeltető Budapesti Európai Ifjúsági Központ igazgatója.

A gyűjtemény hús-vér emberekből áll, akik nem csupán imitálnak, hanem valódi sorsukat, a velük megtörtént eseményeket mesélték el az érdeklődőknek. A fogyatékos emberektől kezdve a melegeken át az ex-bűnözőig terjedő színes palettáról válogathatott az olvasó, közben feltéve a nagy kérdést: vajon kivel szemben vannak valódi előítéleteim? Miután kiválasztottuk a számunkra szimpatikus vagy éppen hogy kevésbé tetszetős könyvet nem volt más dolgunk mint beszélgetni. Kérdezni és válaszolni.

Mindezt persze szigorú feltételek között tehették meg a látogatók. „Tilos a könyvet megrongálni, a lapokat kitépni, vagy elszakítani, étellel vagy itallal leönteni és méltóságában bármilyen módon megsérteni" – írja a könyvtár szabályzata. „Ezek az előírások elengedhetetlenek, hiszen hatalmas bizalom, nyitottság és bátorság szükséges mind a „könyv" mind az olvasó részéről, amit kár kockára tenni" – tette hozzá Molnár.

Ha valakinek nyelvi nehézségei támadtak, az sem jelentett gondot, hiszen különböző nyelvű szótárak álltak a közönség rendelkezésére. Erre azért is volt nagy szükség, mivel a dolgozók elmondása alapján, látogatóik magas százaléka külföldi volt. Habár a rövid kölcsönzési idő (maximum 45 perc) és a körülmények arra biztosan nem voltak elegendők, hogy egy az egyben, gyökerestül kiirtsák az ellenérzéseket, de elindíthattak egy úton azzal, hogy más oldalról világították meg ugyanazon eseményeket.

Az Európa Tanács égisze alatt működő Budapesti Európai Ifjúsági Központ 2003 óta van jelen a Fesztiválon. Hogy milyen feltételekkel teszik mindezt? Magáért a részvételért nem kell fizetniük, hiszen a Civil Sziget szervezeteinek elbírálása pályázat útján történik, ám a fesztivál vezetősége csak bizonyos számú jegyet tud biztosítani a dolgozók és könyvek számára, a maradékot önköltségen – 30%-os kedvezményes áron – kell megvenniük.

A dán fiatalok nyolc évvel ezelőtt valóra vált ötlete még ma is képes megragadni a Sziget Fesztivál közönségét. Nagy érdem ez, hiszen az egyre több szórakoztató program egyre nagyobb kihívást állít a Civil Sziget résztvevői felé.  

Forrás: Közelkép

Szerző: Csorba Zsuzsanna

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.