Back Ön itt van: Hírek Hírek itthonról Hírek Napi ajánló – Nehéz istennek lenni a Trafóban
2011. máj. 26., csütörtök 15:37

Napi ajánló – Nehéz istennek lenni a Trafóban

Május 26-tól bő egy héten át végre Budapesten is látható Mundruczó Kornél egész Európát bejárt rendezése, a Nehéz istennek lenni. Egy hatalmas raktárépület, két kamion, mint játékhelyszín és egy elgondolkodtató előadás, amelynek létrejötte során az alkotók több száz oldalnyi kutatást dolgoztak fel az emberkereskedelem és a prostitúció témakörében.

hirek_nehez_istennek_lenni2„Két kamion áll az út szélén. Árut cserélnek: három fiatal nőt. Egy nagyszabású terv készül, ha sikerül, másnapra minden megváltozik. A leleplezés kulcsa a fiú, akit eddig elrejtettek a világ szeme elől. Nem hibázhatnak, ezért a raktér falai között új törvények születnek. Aki nem engedelmeskedik, nem térhet haza.  Azonban közöttük van egy idegen, aki bármikor közbeavatkozhatna, mégsem teszi meg - parancsot kapott rá. Mint az Isten, megteremtve a világot, némán szemléli teremtményeit. Egy ideig. De meddig lehet csupán megfigyelőnek maradni?”

Mundruczó Kornél 2011 tavaszán a 42. Magyar Filmszemlén a legjobb rendező díját vehette át a Szelíd teremtés - Frankenstein terv című filmjéért, amelyet eredetileg színházi előadásként láthatott a közönség. A brüsszeli KunstenFestivalDesArts-on tartott tavaly májusi bemutató után 2010 júniusában a lisszaboni Alkantara, aztán pedig többek között az esseni Theater der Welt 2010 fesztiválokon vendégszerepelt legfrissebb színházi rendezése, a Nehéz istennek lenni pedig 2011 májusában végre Budapestre is megérkezik.

A nemzetközi kritikákból:

„Mundruczó isteni szerepbe kényszeríti közönségét: a nézők passzívan szemlélik a közvetlenül előttük zajló, egyre durvább eseményeket. (...) A színház élőképei és a vetítővásznon látott borzalmak kombinációja sokkolóan hat. Leginkább azért, mert szembesít minket azzal a ténnyel, hogy a kinti realitás valójában sokkal kegyetlenebb ennél.” (cobra.be – Belgium)

„Lemeztelenítés, kínzás, lelki terror és gyilkosság – az előadásban Mundruczó Kornél kegyetlenül szembesíti nézőit az erőszakkal. (...) A színpadon ugyan nem folyik igazi vér, mégis fájó nézni ezt a valóságshow-t. (...) Az elvágyódás érzelmes pillanatai a zenés betétekben jelennek meg, amikor a színészek a kamionban található minden lehetséges eszközön zenélni kezdenek, legyen az szemetes, vasaló vagy akár varrógép.” (nachkritik.de – Németország)

hirek_nehez_istennek_lenni„Feneketlen mélység, amelyben gátlások nélkül kínoznak embereket. Mindez két kamionon történik, emberkereskedelemről beszélünk. A nők egy jobb jövő reményében utaznak Nyugat-Európába, ám ott csak kihasználják őket, már-már rabszolgaként élnek, amíg végül jogaiktól teljesen megfosztva szadista megalázás szenvedő alanyaivá nem válnak.” (Recklinghӓuser Zeitung – Németország)

„Ezt az előadást, mindenképpen látni kell. Erőteljes kép egy borzalmas világról, amelyet Mundruczó és csapata úgy mutat meg, hogy az ember minden fenntartása ellenére ott marad és végignézi. A félelem, a manipuláció, a függés, a remény, a szerencsétlenség, a közönyösség és a butaság sokkolóan, helyenként egyenesen irritálóan hat, de minden pillanatában autentikus (...). Mindezt ráadásul remek színészek előadásában láthatjuk.” (Volkskrant – Hollandia)

„A végén azért megérkezik isten katonája, hogy Dosztojevszkij módjára bűnhődéssel váltsa meg a bűnt. Mundruczó tehetsége részben abban áll, hogy van mersze megmutatni egy olyan történetet, amely nem akar hihetőnek látszani (…) mégis alaposan felrázza az embert. Felesleges azt feszegetni, mennyiben van az erőszak ilyen mértékének létjogosultsága a színpadon, hacsak nem azt akarjuk kiemelni, hogyan remekelnek a színészek, akik szintén „még a valóságnál is valóságosabbak” (...). A gumiabroncsokkal megpakolt teherszállító kamionok szélsőségesen realista díszletében Mundruczó kényelmetlen metaforája végeredményben mintha éppen annak a háttérnek a visszáját akarná megmutatni, amit oly gyakran próbálunk nagyvonalúan zárójelek közé rejteni.” (Le Mouvement – Franciaország)

***

Mundruczó Kornél – Bíró Yvette: Nehéz istennek lenni

Rendező: MUNDRUCZÓ Kornél

Díszlet, jelmez: ÁGH Márton

Dramaturg: ZABEZSINSZKIJ Éva

Zene: SZEMENYEI János

Rendezőasszisztens: LENGYEL Balázs

Produkciós vezető: BÜKI Dóra

Műszaki vezető, világítás: ÉLTETŐ András

Hang és videó: BELÉNYESI Zoltán

Kellék: NAGY Gergely

Szereposztás:

Váradi Annamária: LÁNG Annamária

Andrea: WÉBER Kata

Zita: KISS Diána Magdolna

Emőke: TÓTH Orsi

dr. Varjassy Károly: RÁBA Roland

Attila: BÁNKI Gergely

Omar: KATONA László

János: DERZSI János

Varjassy Rudolf: SZEMENYEI János

Doktor: NAGY Zsolt

Társproducerek:

Alkantara Festival, Lisszabon, Portugália; Baltoscandal, Rakvere, Észtország; Culturgest, Lisszabon, Portugália; KunstenFestivalDesArts, Brüsszel, Belgium; Rotterdamse Schouwburg, Hollandia; Theater der Welt 2010, Essen, Németország; Théâtre National de Bordeaux, Franciaország, Trafó Kortárs Művészetek Háza, Budapest

Előadások időpontja:

2011. május 26. (Cs) 20.00

2011. május 27-28. és május 30. (P-Szo és H) 22.00

2011. május 31. (K) 18.00 és 22.00

2011. június 1. (Sz) 19.00

2011. június 2. (Cs) 18.00 és 22.00

2011. június 4. (Szo) 22.00

Külső helyszínen: Budapest, X. Gyömrői  út 156.

A Trafó elől az előadás kezdete előtt 45 perccel busz indul az előadás helyszínére.

A buszra csak az előre megváltott kombinált jegy érvényes!

Részletek a Trafó honlapján:

www.trafo.hu

 

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.