Back Ön itt van: Hírek Hírek itthonról Hírek Nekik is vannak jogaik
2010. január 20., szerda 23:26

Nekik is vannak jogaik

Nekik is vannak jogaik

Botrányosan rossz körülményeket tapasztalt a börtönökben az állampolgári jogok országgyűlési biztosa. Szabó Máté tavaly előzetes bejelentés nélkül személyesen is ellátogatott több büntetés-végrehajtási intézménybe. Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa azért indított vizsgálatokat, mert a kaposvári börtönben meghalt egy fogvatartott. A Katonai Ügyészség később tíz börtönőrrel szemben emelt vádat. A rabhalál ügyében saját hatáskörében az ombudsman is vizsgálódott és leszögezte, hogy a lehető leghatározottabban fel kell lépni a fogvatartottak és a büntetés-végrehajtási személyzet egyes csoportjai körében terjedő erőszakkal szemben.

Az ombudsman szerint sem az előzetes letartóztatás, sem a szabadságvesztés büntetés nem érintheti a fogvatartottak alapvető szabadságjogait, így például az emberi méltóságukhoz vagy az élethez és az emberséges bánásmódhoz való jogaikat. Az Országgyűlési Biztos Hivatala szerdán közleményt adott ki, amelyben emlékeztetnek arra, hogy tavaly Szabó Máté előzetes bejelentés nélkül személyesen is ellátogatott több büntetés-végrehajtási intézetbe.

Szabó Máté az egyes intézményekben szerzett tapasztalatait ismertetve most azt közölte: Szirmabesenyőn a korábbi vizsgálat után pozitív változás következett be a fiatalkorúak fogvatartási körülményeiben. A Venyige utcai intézetben tapasztaltak ügyében az ombudsman azért emelt szót, mert, mint írta, az állam az előzetesházak bezárásával a hatályos jogszabályi előírásokat sértő, elviselhetetlen zsúfoltságot, fogvatartási és munkakörülményeket idéz elő.

forrás: www.mr1-kossuth.hu

Mint ismeretes a kaposvári börtön tíz dolgozója ellen emelt vádat a Kaposvári Katonai Ügyészség. Kilenc ember ellen halált okozó testi sértés bűntette és más bűncselekmények miatt, a börtön korábbi igazgatója ellen pedig hivatalos személy által elkövetett bűnpártolás bűntette miatt emeltek vádat.

bővebben: www.index.hu

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.