Back Ön itt van: Hírek Hírek itthonról Hírek Negyedszerre tiltották be a moszkvai melegfelvonulást
2011. máj. 19., csütörtök 11:35

Negyedszerre tiltották be a moszkvai melegfelvonulást

A szervezők szerint mintegy ötezer fő vett volna részt a Moscow Gay Parade elnevezésű eseményen, amelyet május 28-ra tervezték a Kreml melletti parkba. A moszkvai városvezetés azonban ismét visszautasította a kérvényt a rendezvény megrendezésére vonatkozóan, javasolván, tartsák azt egy hónappal később a városközpontban, ahol vélhetően kevesebb zavart okozna.

Yury Luzhkov, Moszkva szeptemberben kirúgott polgármestere teljes mértékben elzárkózott az esemény megrendezésének lehetőségétől, sőt egyenesen "sátáninak" nevezte a melegbüszkeség rendezvényt. Utódja, Sergei Sobyanin, először engedélyezte a szervezőknek a demonstrációt, ám nemrég Nikolai Alexeyevvel, az egyik vezető aktivistával hivatalos levélben közölte, a moszkvai városvezetés megfontolta az esemény engedélyezését.

A levélben az áll, hogy a nyilvános összejövetelt azért tiltják be, mivel az erkölcsöt sérthet, és zavargásokra adhat okot. Állítólag a hatóságokhoz több levél is érkezett, amelyben vallásos csoportok és egyéb szerveződések fenyegetőztek a tiltakozás megzavarásával.

A városvezetés 2006 és 2008 között már három alkalommal tiltotta be a tervezett melegfelvonulást, idén pedig először törvénytelenül, hiszen az Emberi Jogok Európai Bírósága áprilisban kimondta, hogy a demonstrálás tiltása egyetemes emberi jogokat sért.

Forrás: http://www.globalpost.com/dispatch/news/regions/europe/russia/110517/russia-moscow-lgbt-gays-pride-parade-banned

http://www.timeslive.co.za/world/article1073121.ece/Moscow-bans-gay-parade

 

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.