Back Ön itt van: Hírek Hírek itthonról Hírek Történelmi lépés
2010. január 19., kedd 23:31

Történelmi lépés

Történelmi lépés Mongóliában

Az ENSZ emberi jogi főbiztosa történelmi lépésnek nevezte, hogy a mongol államfő felfüggesztette a halálbüntetések végrehajtását, és azok teljes eltörlését kérte a parlamenttől. Az elnök a mongol parlament előtti csütörtöki felszólalásában moratóriumot hirdetett a halálos ítéletek végrehajtására, a képviselőktől pedig a büntetésfajta teljes eltörlését kérte. Az államfő a kiszabható legsúlyosabb büntetésfajta alkalmazásával kapcsolatos ellenvetéseit a mongol büntető törvénykönyv reformtervezetének kapcsán tartott beszédben vetette fel.

 

Az ENSZ emberi jogi főbiztosa pénteken üdvözölte „a történelmi lépést, ami tovább erősíti az emberi jogok védelmét Mongóliában”. Pillay asszony egyúttal arra is biztatta Mongóliát, hogy mihamarabb ratifikálja a Polgári és Politikai Jogok Nemzetközi Egyezségokmányának második fakultatív jegyzőkönyvét is, megerősítve ezzel a halálbüntetés elleni elkötelezettségüket. Mongólia mostani lépésével „követendő példát nyújt Ázsiának” – nyilatkozta a főbiztos asszony, majd hozzátette, a térségben, sajnálatos módon, a „világ néhány legtermékenyebb hóhér országa is található”. 2009 decemberében az emberi jogi főbiztos arra biztatta a világ államait, hogy ahol a halálbüntetést még nem törölték el véglegesen, vagy függesztették fel (az Amnesty International szerint mintegy 140 országban), ott minél hamarabb hirdessenek moratóriumot annak végrehajtására.

bővebben: www.kitekinto.hu

Halálbüntetés Mongóliában

Mongóliában jelenleg 59 különböző bűncselekmény elkövetése esetén lehet halálra ítélni az elkövetőt. Az új büntető törvénykönyv a halálbüntetést megtartaná szándékos emberölés és hivatalos személy ellen elkövetett gyilkosság büntetéseként, de a tervezet szerint eltörölné pl. nemi erőszak, terrorizmus és tömeggyilkosság esetén.

forrás: www.nepszava.hu, www.echotv.hu, MTI

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.