Back Ön itt van: Hírek Hírek itthonról Hírek Tarlós István nem áll szóba a hajléktalan emberek képviselőivel - A Város Mindenkié sajtóközleménye
2011. február 07., hétfő 09:08

Tarlós István nem áll szóba a hajléktalan emberek képviselőivel - A Város Mindenkié sajtóközleménye

A Város Mindenkié hajléktalan érdekvédelmi csoport üdvözli a városvezetés azon törekvését, hogy javítson az utcán élő hajléktalan emberek helyzetén. Éppen ezért a csoport 2010. december 14-én megkereste Tarlós Istvánt, hogy felajánlja segítségét a főpolgármesternek a választási programjában szereplő hajléktalan- és lakásügyi intézkedések megvalósításában és meghívja a számára kidolgozott 24 órás élményalapú programra.

Az élményalapú program célja, hogy a főpolgármester jobban megismerje az utcán élő emberek nehézségeit, és ennek megfelelően alakíthassa ki az őket érintő szociális programokat. Különösen fontos Tarlós István személyes részvétele a programban, hiszen mint arról a szakmai közvélemény a közelmúltban értesült, a hajléktalanügyi kérdésekben továbbra is ő „kívánja kézben tartani az ügyeket”.

Noha a megkeresésre írásban nem reagált, a főpolgármester a 2010. decemberi közmeghallgatásán megígérte, hogy személyesen egyeztet a csoporttal, amit a 2011. január 12-i Fővárosi Közgyűlésen is megerősített.

Miután többször kerestük újra telefonon, hogy megtudjuk az egyeztetés időpontját, a főpolgármester megkeresésünket a Fővárosi Közterület-felügyeletnek továbbította, mint a Társadalmi Megbékélés Program koordinátorának. A Város Mindenkié csoport elfogadhatatlannak tartja, hogy főváros vezetése a köztéri hajléktalanság ügyét a Közterület-felügyelet hatáskörébe delegálja. Ez a szervezet nem arra jött létre, hogy társadalompolitikai és szociális ügyekkel foglalkozzon. Márpedig a köztéri hajléktalanság elsősorban lakhatási, illetve szociális probléma, amire nem a rendészeti vagy a köztisztasági intézkedések jelentik a megoldást.

A főpolgármester a nyilvánosság előtt többször kétségbe vonta A Város Mindenkié csoport legitimitását. Ma Magyarországon A Város Mindenkié az egyetlen olyan hajléktalan érdek- és jogvédelmi szervezet, amelyet hajléktalan emberek vezetnek. Ha a főpolgármesternek lehetősége nyílna megismerni a csoport javaslatait, céljait és nem fél-információk és előzetes feltételezések alapján viszonyulna a csoporthoz és a hajléktalan emberekhez általában, minden bizonnyal egyenrangú tárgyalópartnerre találna A Város Mindenkiében.

A főpolgármester azt állítja, hogy A Város Mindenkié célja, hogy a hajléktalan emberek az aluljárókban éljenek. Éppen ellenkezőleg: a csoport célkitűzése, hogy minden embernek legyen emberhez méltó otthona, és senkinek se kelljen az utcán élni. Azt azonban a csoport megengedhetetlennek tartja, hogy az állam és a települési önkormányzatok az utcán élő embereket büntessék azért a mulasztásért, hogy megfelelő szociális bérlakás-rendszerrel és lakhatási támogatásokkal biztosítsák a szegény és hajléktalan emberek méltó lakhatását.

A Város Mindenkié elfogadhatatlannak tartja, hogy a főpolgármester folyamatosan kibújik a személyes találkozó alól, ezért a csoport továbbra is fenntartja kérését a vele való egyeztetésre és a 24 órás programban való részvételre. Annak érdekében, hogy a főpolgármester betartsa a nyilvánosság előtt többször is megtett ígéretét, A Város Mindenkié a sajtó segítségét kéri, hogy a meghívás újra eljusson a főpolgármesterhez és a nyilvánossághoz, és Tarlós István ne csak a hajléktalan-ellátás egyes kiemelt képviselőivel, hanem magukkal a hajléktalan emberekkel is egyeztessen az őket érintő döntések meghozatalakor.

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.