Back Ön itt van: Hírek Hírek itthonról Hírek Múzeumba zárt diktatúra
2010. január 16., szombat 13:47

Múzeumba zárt diktatúra

Az Emlékezés és az Emberi Jogok Múzeuma

Múzeum nyílt a Pinochet-diktatúra több tízezer bebörtönzött, megkínzott és meggyilkolt áldozatának emlékére Chilében. Az Emlékezés és az Emberi Jogok Múzeumát Michelle Barchelet, az ország elnöke nyitotta meg, akit szintén börtönbe zártak és megkínoztak Augusto Pinochet 1973-1990-ig tartó katonai diktatúrája idején.

 

A 17 évi diktatúrára emlékező múzeumot egy impozáns, a Moneda elnöki palotánál is nagyobb épületben helyezték el. A Quinta Normal nevű santiagói negyedben, ahol felépítették, emeltek egy falat is, amelyre az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának 30 cikkét vésték.

Az eltűntekként nyilvántartottakkal együtt összesen 3197 halálos áldozata volt a Pinochet-uralomnak, és további 30 ezret börtönöztek be és kínoztak meg.

"A múltat nem változtathatjuk meg, de okulhatunk belőle - mondta Bachelet, aki szerint a múzeum felállítása határozottan jelzi: "az ország soha többé nem akar elszenvedni ilyen tragédiát". A 22 millió dollárból 5600 négyzetméteren létrehozott emlékkiállítás hétfő esti megnyitása indulatos emlékeket ébresztett az elnökválasztások második fordulója előtt, amelyen a demokrácia helyreállítása óta a balközép koalíció hatalma először kerülhet veszélybe a jobboldal előretörése miatt.

forrás: www.honvedelem.hu

 

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.