Back Ön itt van: Hírek Hírek itthonról Hírek A szegény gyerekek között is nagy a különbség
2010. december 06., hétfő 19:15

A szegény gyerekek között is nagy a különbség

A UNICEF „Leszakadó gyermekek” című jelentése a szegénységben élő gyermekek közötti különbségekre mutat rá az oktatásban nyújtott teljesítmény, az egészségügyi állapot és esélyek, illetve az anyagi biztonság és háttér szempontjából.

 

A Budapesten tartott tájékoztatón ismertették a két éves adatokra támaszkodó jelentés részleteit. Azokat a szakadékokat mérték, amelyek az átlagosan élő és a legszegényebb gyermekek között vannak. A kutatásban az OECD tagállamok összehasonlítására is sor került, Magyarországgal kapcsolatban szomorú adatok derültek ki. A jelentés célja továbbá rávilágítani a helyzet súlyosságára, és arra a tényre, hogy a gyermekek alapvető joga a szociális biztonság és ennek előidézésére kell törekedni.

 A három indikátor a vizsgálódásnál az anyagi jólét, az iskolai teljesítmény és az egészségi állapot volt. Magyarország az anyagi háttér (a család jövedelme, életkörülmények) szempontjából leginkább a lakhatási körülmények miatt került rossz helyzetűek közé. Az oktatási egyenlőtlenségek nem olyan nagyok nálunk, viszont egészségügyi szempontból az utolsó helyre került országunk. Ez azt jelenti, hogy itt a legnagyobb a különbség a szegénységben élők között (az ezzel kapcsolatos kérdőívben az egészséges táplálkozástól kezdve az egészségügyi panaszokig voltak kérdések).

 Jól láthatóvá vált a jelentésben, hogy mekkorák a különbségek az országok között, még olyankor is, ha hasonlóak a gazdasági körülményeik. A szakértők leginkább a kormány intézkedéseiben és a politikai döntésekben látják a változást.

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.