Back Ön itt van: Hírek Hírek itthonról Hírek Folytatódik a BKV sztrájk
2010. január 15., péntek 16:07

Folytatódik a BKV sztrájk

Kinek van joga a sztrájkhoz

A péntek kora délutáni tárgyalásokon sem sikerült megegyezni a BKV vezetésének és a szakszervezeteknek a kollektív szerződésről, így tehát a negyedik napja tartó sztrájk a következő órákban biztosan folytatódik.

Sztrájkjog:

A sztrájk olyan részleges, vagy teljes munkabeszüntetés, amelyet a munkavállalók gazdasági és szociális érdekeik biztosítására lehetőségként felhasználhatnak olyan érdekkonfliktusok esetén, amikor már nem látnak más eredményes megoldást. Ez tehát olyan egyéni és kollektív cselekvési jog, amellyel a munkavállalók és a szakszervezetek egyaránt élhetnek és ennek gyakorlása során a munkáltatót együttműködési kötelezettség terheli.

A figyelmeztető sztrájk

Az előzőekben említett kollektív munkaügyi vitával összefüggő egyeztető eljárás (7 nap) ideje alatt egy alkalommal sztrájk tartható. Ennek időtartama  a két órát nem azonban nem haladhatja meg. Az időkorlát, illetve az, hogy a tárgyalások időszaka alatt a munkavállalók így adnak nyomatékot követeléseiknek - és ezzel demonstrálják elszántságukat -, adja figyelmeztető jellegét a megmozdulásnak. Továbbá ez jelzésértékkel bír a munkáltatói oldal felé abban, hogy a munkavállalók egységesek az adott követelések tekintetében.

A szolidaritási sztrájk

Szolidaritási sztrájkról van szó abban az esetben, ha országos (MSZOSZ), vagy vasas szövetségi szinten kezdeményezett, vagy a szövetségekhez tartozó munkahelyi szakszervezeti testület által meghirdetett sztrájk segítése, támogatása céljából történik a részvételre irányuló akció.

A sztrájk gyakorlása során ebben az esetben is együtt kell működni az érintett munkáltatónak és a szakszervezeteknek. Ennek értelmében a munkavállalói oldalnak kellő időben kell tájékoztatnia a munkáltatót a sztrájkhoz való csatlakozásról, illetve az abban való részvételről. A munkáltató nem akadályozhatja meg a csatlakozást, a részvételt a sztrájk jogszerűsége miatt.

forrás: www.webradio.hu, www.ajk.elte.hu, www.vasasszakszervezet.hu

 

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.