Back Ön itt van: Hírek Hírek itthonról Hírek Genderről szóló kiállítás ellen tiltakozik a pécsi püspök
2010. szeptember 23., csütörtök 11:38

Genderről szóló kiállítás ellen tiltakozik a pécsi püspök

A pécsi Hattyúház Galériában szeptember 23-án nyíló kiállítás ellen emelte fel szavát Mayer Mihály, a pécsi egyházmegye püspöke. A kiállítás anyaga, mely a sokfelől támadott társadalomtudományi elképzelést, a gender-elméletet érinti, az egyházfő szerint borzalmas, és a tárlat által képviselt ideológia a társadalom alapintézményeit fenyegeti.

Az „istentagadó liberálisok legnagyobb blődségéként” jellemezte Mayer Mihály pécsi püspök egy megyei lapnak eljutatott levelében az Engedetlenek című kiállítás apropóján a gender-elméletet. A bemutatott szobrok, festmények, fotók, installációk, performanszok és videók a lázadó nő szemszögéből mutatják be a lengyel kultúrát. A művészek a kiállított műveikkel a nőkkel szembeni sztereotip gondolkodásmód ellen kívánnak hatni, és érzelmekre erősen fókuszáló alkotásaikkal a hagyományos női szerepeket próbálják átértelmezni, illetve a nőkre erőszakolt magatartásformák ellen akarnak tiltakozni.

Az egyházfő véleménye szerint a kiállítás ellentmond a kereszténység nőkről, családról és gyermekvállalásról szóló nézeteinek, és kifejezte csalódottságát arra vonatkozólag is, hogy pont a mélyen katolikusnak tartott Lengyelország női művészei álltak elő egy ilyen tárlattal.

A püspök tiltakozása nemcsak a galéria vezetőit, de a kiállító művészeket is meglepte, főként, mivel a lengyelországi bemutató alkalmával semmiféle visszhang nem érkezett az egyház részéről a bemutatott műalkotások ellen.

Az Engedetlenek című kiállítás, amelynek keretében Laura Pawela, Karolina Kowalska, Anna Niesterowicz, Lidia Krawczyk, Agnieszka Kurant, Anna Maria Karczmarska, Zuzanna Krajewska és Justyna Koeke alkotásai láthatóak, október 15ig tekinthető meg ingyenesen Pécsett, a Hattyúház Galériában.

A gender-elméletről, és a körülötte kialakuló vitáról pedig lapunk tizedik számában olvashattok bővebben.

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.