Back Ön itt van: Hírek Hírek itthonról Hírek Nemzetközi szerződésbe ütközik a fiatalkorúak elzárásáról szoló törvény
2010. szeptember 22., szerda 11:52

Nemzetközi szerződésbe ütközik a fiatalkorúak elzárásáról szoló törvény

Augusztus 19-től lehetséges a fiatalkorúak elzárása a módosított szabálysértési törvény alapján. A Magyar Helsinki Bizottság álláspontja szerint a fiatalkorúak elzárására vonatkozó rendelkezések nemzetközi szerződésbe ütköznek.

 A módosított szabálysértési törvény lehetővé teszi a fiatalkorúak elzárását akár elsődleges szankcióként, akár úgy, hogy a velük szemben kiszabott és meg nem fizetett pénzbírságot átváltoztatják elzárásra. A Magyar Helsinki Bizottság korábban is hangsúlyozta: álláspontja szerint ez nem egyeztethető össze a Gyermek jogairól szóló, New Yorkban, 1989. november 20-án kelt Egyezménnyel. A szabálysértési törvény ugyanis nem veszi figyelembe a gyermek mindenekfelett álló érdekét, nem végső eszközként rendeli el a fiatalkorúak szabadságtól való megfosztását, hanem főszabállyá teszi azt, és nem biztosít lehetőséget alternatív szankciók alkalmazására. Emellett az elzárás sérti az elzárt fiatalkorú oktatáshoz való jogát is, mivel tanköteles korú gyermekeket emelnek ki kis súlyú jogsértések miatt a közoktatásból úgy, hogy az elzárás tartama alatt nem gondoskodnak az oktatásukról.

Forrás: http://helsinki.hu/Friss_anyagok

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.