Back Ön itt van: Hírek Hírek a nagyvilágból Távol-Kelet Folytatja elvtárs? Az üzletember válaszol.
Nyomtatás
2013. július 10., szerda 08:17

Folytatja elvtárs? Az üzletember válaszol.

Írta:  Kocsis Anita

chinaEgy Kínában dolgozó, a neve elhallgatását kérő külföldi üzletember a Humanának adott interjújában világosított fel a kínai korrupció sajátosságairól és a lehetséges kihívásokról, amikkel az országnak hamarosan szembe kell néznie.

Mit gondol a korrupcióról Kínában? Mennyiben érezteti hatását a gazdasági növekedésben?

Kína továbbra is egy fejlődő ország, ennélfogva a korrupció egy rendkívül komoly problémát jelent. Viszont ez egy teljesen normális jelenség, ha összehasonlítjuk a világ többi államával, különösen a fejlődőekkel. Azonban tisztán látható a különbség, amint összehasonlítjuk a korrupció mértékét és a fejlődés ütemét Kína, illetve más fejlődő országok között. Ugyanis előbbi az elmúlt három évtizedben robbanásszerűen fejlődött, meglepve ezzel az egész világot. Különösen igaz ez az infrastruktúrára. Vegyük például az autópályákat, 1990-ben Kínában nem volt egy kilométer autópálya sem. Ezzel szemben ma közvetlenül az Egyesült Államok után áll a megépült autópályák mennyiségét illetően a több mint 200 ezer kilométer autópályájával. Így Kína e tekintetben a második helyen áll a nemzetek sorában. Vagy vegyük a gyorsvasutak számát, Kína világvezető a több mint 10 ezer kilométer hosszúságú nagy sebességű vágányaival. Liu urat azonban, aki a korábbi vasútügyi miniszter volt, nemrég korrupcióval vádolták meg. Amit viszont ezzel kapcsolatban lényeges, hogy miközben a korrupció széles körben elterjedt, nem akadályozza a gyors ütemű fejlődést.

A másik fontos tudnivaló, hogy Kínának nagyon szigorú jogszabályi rendszere van, azonban a végrehajtása messze nem következetes. A korrupció magas szintjének és a személyes kapcsolatoknak is köszönhető, hogy a jogszabályok végrehajtása rendkívül szelektíven zajlik. Más szavakkal, ha van elegendő tőkéd és személyes kapcsolatod, akkor a jogi esetek végkimenetele jó eséllyel módosítható vagy manipulálható.

 

Meg tudna nevezni pár olyan területet, ahol Kínának reformokra lenne szüksége, hogy biztosíthassa a szebb jövőt lakossága számára?

Kínának rengeteg kritikus kérdéssel kell szembenéznie, kezdve a környezeti, gazdasági kérdésektől, át az oktatási rendszeren egészen az öregedő népesség kérdéséig. Ahhoz, hogy biztosíthassa a szebb és jobb életet lakosságának, szükség van rövid és hosszú távú célok elérésére. Rövid távú célként vagy úgy nevezett 5 éves tervként szükség lenne gazdasági reformokra, mint adóreformra, a piaci struktúra átalakítására, oktatási és munkaerő piaci reformra, valamint a „hu kou” avagy a tartózkodási hely regisztrációjának a reformjára. Hosszú távú célként említhetjük a politikai reformokat vagy a súlyos környezetvédelmi kérdésekhez a megfelelő válaszlépések kidolgozását és végrehajtását. 

 

És, hogy várhatóak-e reformok egyáltalán? Kocsis Anita korábbi írásából kiderül.

 

foto:sxc.hu

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.