Back Ön itt van: Hírek Hírek a nagyvilágból Távol-Kelet Mélyen a várakozások alatt - Benigno Aquino első éve
2011. július 03., vasárnap 19:42

Mélyen a várakozások alatt - Benigno Aquino első éve

III. Benigno Aquino, Fülöp-szigetek köztársasági elnöke, hivatala első évében keveset tett azért, hogy beteljesítse a választási kampányában vállalt, az emberi jogok megsértésével kapcsolatos igazságszolgáltatásra és a magánhadseregek leszerelésére vonatkozó kötelezettségeket, olvasható a Human Rights Watch ma megjelent háttéranyagában.

A tanulmány értékeli az elnök reformjait, elemzi a tévedéseit, és intézkedéseket javasol az emberi jogok helyzetének javítására. Elaine Pearson, a Human Rights Watch ázsiai igazgatóhelyettese szerint az emberi jogok nem élveztek prioritást Aquino első hivatalban töltött éve alatt.

Bár az elmúlt egy évben számos kedvező reform született, a rendőrség és a hadsereg által elkövetett súlyos emberi jogi sértések hiteles és hatékony kivizsgálásától ill. a vádemelésektől még messze járnak. A gyilkosságok és az erőszakos eltűnések Aquino hivatalba állása óta is folytatódnak. Számos esetben a meggyőző erejű bizonyítékok ellenére megtorpant a nyomozás. Az elnök továbbra is támogatja a rosszul képzett és –irányított félkatonai erőket, annak ellenére, hogy a politikusok részéről folyamatos a visszaélés, hiszen a felkelők és az iszlámista fegyveres csoportok ellen vetik be őket.

A Human Rights Watch szerint azonban dicséret illeti az elnököt, amiért a fülöp-szigeteki Katolikus Püspöki Konferencia heves ellenállása ellenére elkötelezetten kiáll a reprodukciós egészségügyi törvényjavaslat mellett. A HRW azt is megjegyzi, hogy a fülöp-szigeteki vezetés tárgyalásokat folytat a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) által kiadott „Tisztességes munka a háztartási alkalmazottaknak” című egyezményről.

A tanulmány teljes szövege letölthető a www.hwr.org oldalról

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.