Nyomtatás
2011. június 07., kedd 09:31

Mérgező vörösiszap-szivárgás katasztrófával fenyeget Indiában

Az Amnesty International arra figyelmezteti családok ezreit az indiai Orissa államában, hogy súlyos környezeti és egészségügyi katasztrófával néznek szembe a közelgő monszun évszakban, miután szivárgásokat jelentettek a Vedanta Aluminium nevű vállalat finomítójának központi vörösiszap-tárolójából, amely tulajdonképpen mérgező anyagok hatalmas gyűjtőmedencéje.

Az Amnnesty International hozzájutott a Lanjigarh környékén élő lakosok által készített videó felvételekhez, amelyeken jól látható, hogy a nagy esőzések következtében nemrég két hasadás keletkezett a tárolón, és az ezekből szivárgó szennyező anyag elárasztotta a közeli autóutakat.

Nagyjából 4000-5000 emberre becsülik annak a 12 falunak lakosságát, amelyeket a szivárgás közvetlenül fenyeget, ráadásul az érintettek száma még nőhet a monszunesőzések miatt.

“A Vedanta Alumínium vállalatnak és a hatóságoknak tenniük kell valamit – hisz az esős évszak közeledtével a vörösiszap-tároló egy időzített bomba. A szivárgás súlyosan fenyegeti a helyi lakosság egészségét, megélhetését és biztonságát” – számolt be róla Ramesh Gopalakrishnan, az Amnesty International dél-ázsiai térséggel foglalkozó kutatója.

A vörösiszap-tároló körülbelül 92 milliárd liter mennyiségben tartalmaz különféle toxikus anyagok elegyét, többek között a bauxit finomítása közben keletkező radioaktív anyagot is. Az elmúlt évben hazánk is megtapasztalta, hogy a Dunát is elérő kiömlő vörös-iszap emberéleteket követel, súlyos sérüléseket és nagy mértékű pusztítást is okozhat.

A Vedanta finomítója és a vörösiszap-tároló mindössze egy kilométerre fekszik a Vamsadhara nevű folyótól, amely a régió fő vízellátója, és szintén a közvetlen közelében van négy falu, nyolc másik pedig a Vamsadhara folyásának irányban.

A helyi lakosok tiltakoztak amiatt, hogy sem a kormánytól, sem a vállalattól nem kaptak információt arról, hogy bármilyen módon megpróbálták volna a további szivárgást megakadályozni.

A Vedanta tagadja, hogy szivárgás történt volna a tárolóból, de állításuk szerint a szennyezett területeket megtisztították. Az Amnesty International-nek nincs tudomása arról, hogy bármilyen kísérlet történt volna a vállalat részéről a szivárgások által okozott talaj- és vízszennyezettség mértékének felmérésére vagy a szennyezés eltakarítására.

“A Vedantának le kell állítania a vörösiszap-tároló további feltöltését, és tisztáznia kell, hogy milyen lépéseket tervez a közelben élő családok ezreit fenyegető katasztrófa elhárítása érdekében.”- tette hozzá Ramesh Gopalakrishnan.

Orissa állam környezetvédelmi hatósága már korábban kifejezte aggodalmát a vörösiszap-tároló tervezésével és működésével kapcsolatban. 2011. május 11-én a hatóság látogatást tett a tárolónál Lanjigarh városában, de a vizsgálat eredményeit még nem hozták nyilvánosságra.

Az indiai finomító és a vörösiszap-tároló tulajdonosa és üzemeltetője a Vedanta Alumínium, amely a brit székhelyű Vedanta Resources Plc. leányvállalata. A helyi közösségek – elsősorban a mezőgazdaságból élő Majhi Kondh és Dalit törzsek – már több alkalommal adtak hangot aggodalmuknak a jelenleg működő 28 hektáros központi vörösiszap-tároló környezeti kockázataival kapcsolatban, és egy másik, még nem üzemelő 60 hektáros tároló építése miatt. A helyiek kampányoltak a Vedanta vállalat finomító-bővítési javaslata ellen is, mivel az újabb talaj- és vízszennyezést okozhat.

2007 és 2009 között Orissa állam környezetvédelmi hatósága is kifejezte aggodalmát a vörösiszap-tároló működésével kapcsolatban. Továbbá bizonyítást nyert az is, hogy a tárolóból lúgos szennyvíz szivárog (11.06 pH). A Vedanta javaslata a finomító bővítésével kapcsolatban jelenleg az orissa-i bíróság döntésétől függ, miután a Környezetvédelmi Minisztérium elutasította azt 2010 októberében. A minisztérium a döntését azzal indokolta, hogy a terv a környezetvédelmi előírásoknak nem felelt meg.

Az Amnesty International 2010 februárjában készített egy tanulmányt „Don’t Mine us out of Existence: Bauxite Mine and Refinery Devastate Lives in India” címmel, amelyben súlyos aggodalmának adott hangot a lanjirgarh-i finomító működésével kapcsolatban, mivel az hátrányosan érinti a környéken élő helyi közösségek vízhez, egészséghez és megélhetéshez való jogait. Az Amnesty International felhívta a hatóságok figyelmét arra, hogy azonnali intézkedések szükségesek a folyó további szennyeződésének megakadályozása érdekében, és a szervezet arra nézve is javaslatot tett, hogy a Vedanta Aluminium sürgősen kezdeményezzen hiteles és nyílt konzultációt a helyi lakosokkal a finomító által okozott negatív környezeti, egészségi, szociális és emberi jogi hatásokról.

A videót az alábbi webhelyen találjátok, melyen látható:
- a Vedanta finomítója és a környező területek
- a 2011 májusában tapasztalt vörös-iszap szivárgások
- riport a helyi vezetővel
- a Duna vörösiszap-szennyeződése
http://www.youtube.com/watch?v=9LRejzIQfdI&1