Back Ön itt van: Hírek Hírek a nagyvilágból Közel-Kelet Rádiócsatornák betiltása Szudánban és Szomáliában
2010. augusztus 16., hétfő 09:57

Rádiócsatornák betiltása Szudánban és Szomáliában

A szudáni vezetés felfüggesztette a BBC rádiósugárzását az ország északi részén, felszámolva ezzel négy nagyobb állomást Port Sudanban, Khartoumban, Wad Medaniban és El Obeidben.

A döntés indoklása szerint nem a műsortartalommal volt probléma: állításuk szerint a BBC számos esetben eltért a korábbi megállapodásoktól, diplomáciai kapcsolatokon keresztül szerezték be a szatelit-berendezéseket, illetve a csatorna úgy tevékenykedett az ország déli részén, hogy a központi vezetéstől nem is kért jóváhagyást. Ezzel egy 10 éves folyamatos sugárzást szüntettek be, körülbelül négy millió ember esik el a szolgáltatástól. A Juba központú déli részen zavartalan a médium működése és ez a jövőben is így maradhat, hiszen 2011-ben referendumot tartanak az országrész függetlenedéséről.

Szomáliában azonban már a tartalommal van probléma: az ország déli területeit felügyelete alatt tartó, az al-Kaidával szoros kapcsolatokat ápoló al-Shabab nem tartja az Iszlám tanításaihoz méltónak az arab BBC műsorának felépítését, előadásmódját, fertőző ideológiák terjesztésével vádolja a médiumot. Itt a foci VB idején már gyakorolt, kíméletlen megtorlásra számíthatnak a lakosok: ha valakit a rádióműsor hallgatásán kapnak, letartóztathatják, esetleg ki is végezhetik.

 

Forrás: BBC News, Africa News Agency

 

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.