Back Ön itt van: Hírek Hírek a nagyvilágból Közel-Kelet Mintha meg sem születnének
2013. augusztus 04., vasárnap 20:10

Mintha meg sem születnének

Írta:  Arnold Eszter

 

Arnold Eszter r-ZAATARI-large570

A hírek még mindig a brit trónörökös megszületésével vannak tele, de a világon nem minden megszülető babának és szülő anyának jut ekkora figyelem, sőt valakinek szinte semmi. Az élet körforgása nem áll meg a háborúban sem, nagyon sok a terhes nő a menekültek között is.

Az ENSZ Népesedési Alap (UNFPA) statisztikái alapján a Jordánia területén fekvő zaatari menekülttáborban naponta átlagosan 13 gyerek születik. A mintegy 7,25 km2 területű tábor, ami leginkább a hazájukban dúló polgárháború elől menekülő szíriaiaknak nyújt menedéket, eredetileg 60 000 ember részére lett építve, de a GlobalPost értesülései szerint ma kb. 160 000 embert lát el. Becslések szerint több mint 3000-en érkeznek naponta a szíriai határon át, leginkább nők és gyerekek. A férfiak általában otthon maradnak, próbálják megóvni a család értékeit; a házat, üzletet.  A tábor hatalmas méretét és a humanitárius krízist, ami miatt létrejött, jól érzékeltetik az amerikai külügyminiszter John Kerry látogatása alatt készült fotók. Szintén beszédes adat, hogy Zataari „főutcáján” mintegy 3000 bolt, étterem és ételárus van. A terület 12 körzetre van osztva, vannak iskolák, kórházak és focipályák is.

 

Arnold Eszter o-JORDAN2-570A zaatari tábor felülnézetből a jordániai Mafraq városához közel, 8 km-re a jordán-szír határtól. (Fotó: Mandel Ngan/AFP/Getty Images)

 

 Ezek a fotók nem tükrözik azoknak a tízezreknek a napi életét, akik a táborban élnek. Jelenleg a területen három terhes nőket ellátó klinika működik, amiket az ENSZ Népesedési Alap üzemeltet. Nagy szükség van azonban egy negyedik megnyitására is, ami a Jordan Times szerint hamarosan meg is fog történni.

 

Arnold Eszter Syrian-refugees-010Munria Shabal szülésznő (középen) Zataariban dolgozik. 15 éve ment nyugdíjba, de ennek ellenére minden hétköznap hajnali 5 órakor kel, és két busszal jut el a táborba. Szülésznőket képez egy ötlépcsős programban, hogy el tudják látni a tábori állapotos nőket. (forrás: UNFPA)

 

Idén -a Times adatai alapján- csak a június 30. és július 21. közötti időszakban 53 szülés volt azon az egy klinikán, amelyik rendelkezik szülőszobával. Az év végére a Zaatariban született gyerekek száma el fogja érni a 30 000-t. A császármetszéseket a helyi marokkói vagy francia tábori kórházban végzik. Az UNICEF februári jelentése szerint a probléma egyik nagy részét az okozza, hogy a táborba áramlanak a terhes tizenévesek, sokan közülük csak 14 évesek. „A helyzet nagyon is komoly, hiszen ezek a kislányok még növekedésben vannak”- mondta az UNICEF jordániai egészség- és táplálkozás-specialistája, Dr. Carine Boyce. „A nyilvánvaló pszichológiai tényezők mellett hatalmas gondot jelent az is, hogy a táborban általában nem tudják fedezni azt a tápanyag-bevitelt, amire egy terhes nőnek szüksége van. A magzat pedig majd az anyától fogja elvonni az értékes tápanyagot és ezzel nagyban megnő az anyában a vérszegénység kialakulásának kockázata. A babák pedig sajnos általában koraszülöttek lesznek és nagyon kis súllyal jönnek a világra.” Képzett egészségügyi személyzetből mindig hiány van, de a helyszínen jelen lévők megpróbálják a helyzetből a legjobbat kihozni.

Minden Zataariban élőnek szembe kell nézni a menekülttábor-beli élet nehézségeivel; a többség sátrakban lakik, amik a téli hónak és esőnek nehezen állnak ellen, a vízkészlet szűkös, belső feszültségek is megjelennek; például nők ellen elkövetett erőszak formájában. Egy gyermeket váró nőnek mindezeket megélni, átélni, alkalmazkodni még nehezebb, mint a többieknek. Az is súlyos kérdés, hogy a táborban született gyerekek előtt milyen jövő áll. Nagyon nehéz egy ennyire bizonytalan helyzetbe beleszületni, saját hazájukból elüldözve.

 

 

Kép: Jeff J Mitchell/ Getty Images

Forrás:

http://www.huffingtonpost.com/2013/07/22/refugee-births-unnoticed-zaatari_n_3636370.html

http://www.guardian.co.uk/global-development/gallery/2013/apr/22/syria-refugees-zaatari-in-pictures?CMP=twt_gu

http://www.dailymail.co.uk/news/article-2371311/Syrian-Zaatari-refugee-camp-home-160-000-Jordans-fifth-largest-city.html

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.