Nyomtatás
2012. december 21., péntek 09:06

Az arab tavasznak még nincsen vége

Pontosan két éve, 2010. december 17-én Mohamed Bouazizi tunéziai árus, miután elkobozták árukészletét és megszégyenítették, felgyújtotta magát egy kormányhivatal előtt.A tunéziai piaci árusnak sok más fiatalhoz hasonlóan elege lett az elnyomásból és a kilátástalanságból.

Tette vezetett el a jázminos forradalom kirobbanásához, közvetve pedig az egyiptomi, líbiai és szíriai felkelésekhez, melyek arab tavaszként váltak ismertté.

2011-ben az Európai Parlament Mohamed Bouazizi-nak és négy társának Aszma Mahfuz-nak (Egyiptom), Ahmed al-Zubair Ahmed al-Szanuszi-nak (Líbia), Razan Zaituneh-nek (Szíria) és Ali Farzat-nak (Szíria) adta a Szaharov-díjat. Az elismerést olyan személyeknek vagy szervezeteknek ítélik oda, melyek az intolerancia, fanatizmus és elnyomás ellen harcolnak.

Ebből az alkalomból érkezett Budapestre Wael Abbas egyiptomi blogger, aki társaival együtt tudósított a forradalomról, és segítségükkel az egész világ tudomást szerzett a közel-keleti eseményekről.

Abbas-nak 130.000 követője van Twitteren, 45.000 rajongója Facebook-on és Youtube videóira csaknem 60 millióan voltak kíváncsiak. A BBC 2006-ban a világ legbefolyásosabb emberei közé választotta, a CNN a rákövetkező évben a Közel-kelet emberének kiáltotta ki. Társaival együtt olyasmire használta a blogolást és az internetet, amire korábban mások nem nagyon: politikai tudósításokra. Bejegyzéseiért koholt vádak alapján többször letartóztatták, fenyegették, megpróbálták ellehetetleníteni.

„A helyzet Mubarak bukása után sem lett jobb. A választásokon az egyiptomiak az iszlamistákra szavaztak, de parlamenti teljesítményük kiábrándító mindenki számára. Eközben az ellenzék megosztott.

Az iszlamista kormányerők megpróbálják a sajtót is kontrollálni: csatornákat zárnak be és műsorokat szüntetnek meg. Szerencsére ott van még az internet, még akkor is, ha a bloggereket továbbra is zaklatják. Egy, a Mohamed-filmet blogján közlő katolikus bloggert több év börtönre ítéltek. Ez teljesen az előző rezsimre emlékeztet” - mondta Abbas a közönség kérdéseire válaszolva.

Hogy hogyan alakul Egyiptom jövője, azzal kapcsolatban nem bocsátkozott találgatásokba, mindössze azt jelezte, az arab tavasznak még nincsen vége, csak most kezdett el virágozni.