Back Ön itt van: Hírek Hírek a nagyvilágból Közel-Kelet Boszorkányság miatt végeztek ki egy nőt Szaúd-Arábiában
2011. december 12., hétfő 19:23

Boszorkányság miatt végeztek ki egy nőt Szaúd-Arábiában

 

Amina bent Abdelhalim Nassar azt állította, hogy meg tudja gyógyítani a betegeket. A szaúdi bírák azonban az alkalmankénti 800 dolláros térítési díjat túl magasnak tartották, ezért a nőt hétfőn boszorkányság vádjával kivégezték.

Az iszlám jog egy végtelenül konzervatív és puritán értelmezésével indokolták a szaúdi bírák ítéletüket, mely szerint a boszorkányság és a varázslás halállal büntetendő, veszélyes cselekmény. A nőt 2009-ben fogták el, ám a halálos ítéletet csak most hétfőn hajtották végre.

A Belügyminisztérium hivatalos közleménye szerint a varázslónő azzal érdemelte ki halálos ítéletét, hogy hazudott, amikor azt állította, hogy kezelni tudja a betegségeket, ráadásul mindezért még irreálisan magas árat, azaz alkalmanként 800 dollárt kért. Az ítélet végrehajtásával legalább 73-ra emelkedett idén a kivégzettek száma Szaúd-Arábiában.

Először tavaly szeptemberben  végeztek ki az egy szudáni nőt boszorkányság vádjával. A varázslás bűncselekménye így egyenlővé vált tehát az emberöléssel, illetve a kábítószerkereskedelemmel, melyekért szintén halálbüntetés jár a közel-keleti országban.

Az emberi jogok tiszteletben tartásával igencsak hadilábon áll az olajnagyhatalom,különösen igaz ez a nők és férfiak közötti egyenlőségre. A nők ugyanis gyakorlatilag teljes jogfosztottságban élnek, apjuktól, illetve később férjüktől függenek az élet minden területén.

Hatalmas vita övezte a közelmúltban még azt is, hogy egyáltalán vezethetnek-e a nők. A nemzetközi nyomásnak engedve végül úgy határoztak a hatóságok, hogy férjük engedélyével vezethetnek, ha munkába mennek, illetve vészhelyzet áll fenn. Ugyanakkor még egyetemi professzorok is úgy foglaltak állást, hogy a vezetés hölgyek esetén egy olyan kihívó viselkedésmód, mely megnyitja az utat a pornográfia, a prostitúció, illetve homoszexualitáshoz előtt.

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.