Back Ön itt van: Hírek Hírek a nagyvilágból Közel-Kelet Kiengedik a börtönből, ha feleségül megy ahhoz, aki megerőszakolta
2011. december 05., hétfő 17:48

Kiengedik a börtönből, ha feleségül megy ahhoz, aki megerőszakolta

Hamid Karzai, Afganisztán első embere megkegyelmezett annak a fiatal lánynak, akit azért zártak börtönbe, mert az afgán törvények szerint házasságtörést követett el azzal, hogy megerőszakolta őt egyik rokona. A házasságtörést pedig még ma is súlyosan büntetik az országban.

A börtönt elhagyhatja ugyan a lány időközben született gyermekével együtt, ám a "szabadságért" cserébe feleségül kell mennie ahhoz, aki megerőszakolta.

Nemzetközi felháborodást váltott ki a közelmúltban annak a fiatal afgán lánynak a tragikus története, akit azért ítéltek először kettő, majd később tizenkét év börtönbüntetésre, mert egyik rokona megerőszakolta. Az eset egy újabb tanúbizonyossága annak, hogy az országban a nőket még tíz évvel a tálibok bukása után sem illetik meg még a legalapvetőbb emberi jogok sem.

Nagyjából két évvel ezelőtt történt, hogy a ma 21 éves afgán lányt szexuálisan zaklatta egyik unokatestvérének férje. A lány teherbe esett, majd később a börtönben megszülte gyermekét, akivel együtt tartották fogva egészen mostanáig.

Miután napvilágot látott a történet, körülbelül ötezren írták alá azt a petíciót, melyben a lány szabadon bocsátását követelik az afgán kormányzattól. A nemzetközi nyomásnak engedve Hamid Karzai felfüggesztette a lány börtönbüntetését. Az afgán kormány közleménye szerint ehhez nem támasztottak semmilyen feltételt, nem követeltek semmit a lánytól. Ő saját akarat szerint cselekszik és önként választotta azt, hogy feleségül megy ahhoz a férfihoz, aki korábban megerőszakolta őt. Ügyvédje azonban ezt az állítást cáfolja. Elmondása szerint, ha a lánynak lenne más lehetősége a börtön elhagyására, akkor semmiképp sem menne hozzá a férfihez.

Az egyedülálló anyáknak ugyanakkor életük végéig a társadalom megvetésével kell szembenézniük, gyermekeik pedig szinte mindehol nem kívánatos személynek lesznek.

Az Európai Unió az eset kapcsán felszólította Afganisztánt arra, hogy engedje szabadon a többi morális okokból bebörtönzött nőt is.

 

 - Bővebben itt olvashatsz minderről angolul és itt németül. -

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.