Back Ön itt van: Hírek Hírek a nagyvilágból Közel-Kelet Igazságot a líbiaiaknak Kadhafi tábornok halála után!
2011. október 22., szombat 08:10

Igazságot a líbiaiaknak Kadhafi tábornok halála után!

Moammer Kadhafi tábornok halála lezárhat ugyan Líbia történelmében egy elnyomással és erőszakkal fémjelezett fejezetet, ám a történet ezzel koránt sem ért véget, fejtette ki álláspontját az Amnesty International.

„A Kadhafi-rezsim hagyatékaként hátrahagyott elnyomás és erőszak azonban addig nem fog teljesen eltűnni, amíg nincs elszámolás a múlt bűneivel és az emberi jogok nem képezik szerves részét az új líbiai alkotmánynak" – nyilatkozta Hassiba Hadj Sahraoui, az Amnesty International Észak-Afrika és Közel-Kelet régiókért felelős igazgatóhelyettese.

„Kadhafi tábornok halála nem állhat a teljes igazság feltárása, és az igazságszolgáltatás útjába. Annak a rengeteg líbiai tisztviselőnek, akik komoly emberi jogi jogsértések elkövetésével gyanúsíthatóak, mind a felkelés alatt, mind az azt megelőző időkben – így például részt vettek a hírhedt Abu Salim-i börtönmészárlásban 1996-ban – felelniük kell tetteikért."

„Az új állami szerveknek szakítaniuk kell a Kadhafi-rezsim folytonos erőszakon és visszaéléseken alapuló politikájával és megkezdeni a régóta várt emberi jogi reformok véghezvitelét."

Az Amnesty International felszólította a Nemzeti Átmeneti Tanácsot, hogy hozzák nyilvánosságra Kadhafi tábornok halálának pontos körülményeit, és tegyék azt teljesen megismerhetővé a líbiai nép számára.

A szervezet megállapítása szerint alapvető fontossággal bírna egy teljes, független és elfogulatlan vizsgálat lefolytatása, hogy fény derülhessen Kadhafi tábornok halálának körülményeire.

Az Amnesty International továbbá felszólította a Nemzeti Átmeneti Tanácsot, hogy mindazokat, akiket emberi jogi jogsértések és háborús bűncselekmények elkövetésével gyanúsítanak, beleértve Kadhafi tábornok közvetlen környezetét és családtagjait is, ne részesüljenek embertelen bánásmódban, valamint elfogásuk esetén tisztességes eljárást folytassanak ellenük.

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.