Back Ön itt van: Hírek Hírek a nagyvilágból Közel-Kelet Szíriában folytatódnak a tüntetések
2011. július 01., péntek 10:32

Szíriában folytatódnak a tüntetések

Az alapvető szabadságjogok érvényesülését követeli az a több száz szíriai tüntető, aki az ország északi részén lévő Aleppo városában vonult az utcákra. Többen is megsérültek, amikor a kormány biztonsági erői erőszakkal oszlatták fel a demonstrálókat.

Szíriában március óta tartanak a rezsim ellenes tüntetések, melyeknek mára már körülbelül 1300 civil halálos áldozata van, a letartóztatottak száma pedig eléri a tízezret. Az események hatására pedig egyre többen menekülnek a szomszédos Törökországba. Csak a múlt héten több mint tízezren lépték át a határt.

Mindeközben pedig a rezsim hadserege óriási erőkkel sorakozott fel az északi, határmenti területeken, hogy gátat szabjon a tömegek kivándorlásának. Egy szír emberi jogi aktivista szerint Damaszkusz számára rendkívül kellemetlen, hogy a világ találkozik a rezsim elől menekülőkkel. Elmondta azt is,  hogy félnek attól, hogy szimpátia ébred a nemzetközi közvéleményben a menekültek sorsa iránt, mind nagyobb nyomást gyakorolva ezzel a szír rezsimre.

A katonai erősítésnek látható eredményei vannak. Csütörtöökön már csak öt embernek sikerült átjutnia Törökországba a szabadabb élet reményében.

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.