Back Ön itt van: Hírek Hírek a nagyvilágból Közel-Kelet Nők a volán mögött Szaúd-Arábiában
2011. június 24., péntek 09:13

Nők a volán mögött Szaúd-Arábiában

Szaúd-Arábia az egyetlen ország a világon, ahol tilos vezetni a nőknek, hiába nincs sem vallási sem világi törvény, ami ezt indokolná. Vagyonosabb családok megengedhetik maguknak, hogy sofőr fuvarozza az asszonyokat, azonban ahol erre nincs lehetőség, ott a nőknek folyamatos szívességet kell kérniük férfi rokonaiktól, ha el szeretnének jutni valahová.  

A törvény módosítására mutatkozik némi esély, hiszen olyan érvek is szólnak ellene, melyek a hagyományos gondolkodású férfiak számára is elfogadhatónak bizonyulnak. Például, hogy mezőgazdasági területen a nőknek  is engedélyezett a vezetés, vagy, hogy jó döntés e egy idegen, általában más kontinensről, más kultúrkörből származó sofőrre bízni az asszonyokat. A rendelkezést több ezer szaúdi nő nyíltan ellenzi, akik a Women2Drive facebook oldalon csatlakoztak a június 17-ei demonstrációhoz a nők vezetési jogáért.

A hirtelen összefogást az, az egy hónapja bekövetkezett esemény váltotta ki, hogy Manal al-Sharif 33 éves szaúdi asszony volán mögé ült, erről videót is készített, amit a Youtube-on közzétett.  A nőt őrizetbe vették, és társadalmi zavarkeltéssel, valamint országa morális értékrendjének megsértésével vádolták. Azonban sem ez az intézkedés, sem a konzervatív férfiak oldaláról érkező fenyegetések nem riasztották el a nőket attól, hogy június 17-én részt vegyenek a tüntetésen és autóval furikázzanak a városokban.

A vezetésért folyó kampány célja azon felül, hogy Szaúd-Arábiában ne csak férfiak számára állítsanak ki jogosítványokat, az, hogy felhívja a figyelmet arra a tényre, hogy az itt élő nőknek a mindennapi döntések meghozatalához is a férj, egy fiútestvér, vagy saját fiuk hozzájárulását kell kérniük. Amennyiben családon belüli bántalmazás éri őket, és segítséget szeretnének kérni, ehhez is egy férfi beleegyezésére van szükségük, aki ráadásul jó eséllyel éppen maga a bántalmazó.

forrás:  guardian.co.uk (Nadya Khalife: Saudi Arabia must fulfil its promise tol et women drive) - 16. June 2011

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.