Back Ön itt van: Hírek Hírek a nagyvilágból Közel-Kelet Változások Jordániában is
2011. február 02., szerda 15:39

Változások Jordániában is

Az elmúlt hetekben több arab országhoz hasonlóan Jordániában is politikai és gazdasági reformokat követelt a tüntető tömeg. Ezek nyomán kedden II. Abdullah jordán király leváltotta miniszterelnökét és új vezetőt nevezett ki kormánya élére. Az új elnököt pedig, Maarúf- al Bahítot, a hadsereg egykori tábornokát határozott politikai reformok végrehajtásával bízta meg.

Jordániában csak úgy, mint az arab világ többi, heves tüntetéseket átélő államában a hirtelen megnövekedett üzemanyag- és élelmiszerárak ellen, a munkanélküliség problémájának megfelelő kezeléséért és az ország politikai vezetőjének demokratikus megválaszthatóságáért vonultak utcára a változásokat követelő csoportok. A hatmillió lakost számláló országban rendkívül magas a munkanélküliek száma, és leginkább a 25 év alatti fiatalok sújtja a probléma.

A jordán nép ugyanakkkor alapvetően hűséges az uralkodó családhoz, így a megmozdulások  nem csaptak át a király személye vagy a dinasztia elleni lázadásba, az új elnök közkedvelt személyiség hazájában. A tüntetők között ugyanakkor vannak olyanok is, akik radikálisabb változást tartanak szükségesnek.

 

Itt olvashatsz a témáról bővebben.

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.