Back Ön itt van: Hírek Hírek a nagyvilágból 18 éves csúcs menekültügyben
2013. augusztus 13., kedd 10:26

18 éves csúcs menekültügyben

Írta:  Sánta Orsolya

Sánta Orsi 18 év

Az ENSZ Menekültügyi Főigazgatóságának (UNHCR) jelentése szerint 18 éves csúcsot ért el a lakóhelyüket megváltoztatni kényszerült személyek aránya 2012-ben.


Az UNHCR legújabb éves jelentése a lakóhelyüket elhagyni kényszerült, országukban földönfutóvá vagy menekültekké vált személyek arányának változásait vizsgálja a 2012. évben. Az adatok arra utalnak, hogy az elmúlt évben 18 éves csúcsot ért el a menekültek vagy lakóhelyének megváltoztatására kényszerült személyek száma, 1994 óta nem mérték még ilyen magasnak az arányukat. A globális áttelepítésben új tényezőként érezteti hatását a szíriai válság.

Az UNHCR éves „Globális Tendencia” jelentése (Global Trends report) a 2012-ben előforduló kényszerített lakhelyváltoztatással, kitelepítéssel foglalkozik. A jelentéshez alapul vett adatok kormányzatoktól, nem kormányzati partnerszervezetektől és az ENSZ menekültügyi irodájától származnak. A felmérés kimutatja, hogy 2012 végén több mint 45,2 millió ember kényszerült lakóhelyének elhagyására szemben a 2011. év végén tapasztalt 42,5 millióval. A lakóhelyét elhagyni kényszerült személyek közt van 15,4 millió menekült, 937 ezer menedékkérő és 28,8 millió az országhatáron belül földönfutóvá vált személy[1].

menekülteket kibocsátókMenekülteket kibocsátó vezető országok 2012

 

Az áttelepülések fő oka a korábbi évhez hasonlóan 2012-ben is a háború maradt. Az UNHCR jelentésében nyilvántartott menekültek 55 százaléka 5 háború által érintett országból érkezett: Afganisztánból, Szomáliából, Irakból, Szíriából, Szudánból. A jelentés továbbá rámutat új jelenségként a nagymértékű kényszer-lakhelyelhagyásra Maliban, a Kongói Demokratikus Köztársaságban, illetve lakóhelyüket elhagyókra Szudánban, akik Dél-Szudánba és Etiópiába menekültek. António Guterrez, az ENSZ menekültügyi főtitkára és az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának vezetője szerint „ezek meglehetősen aggasztó számok. Egyszerre mutatnak rá az egyéneket sújtó szenvedések nagy mértékére, valamint a számukra nyújtható megfelelő megoldások támogatása és a konfliktusok megelőzése terén tapasztalt nehézségekre a nemzetközi szervezetek esetében”[2].

A jelentés felhívja figyelmet arra, hogy a lakhelyüket elhagyni kényszerült személyek aránya aggasztóan magas: 2012-ben mintegy 7,6 millió ember vált földönfutóvá, 1,1 millió személy menekültként, 6,5 millió pedig IDP-ként. Mindez azt jelenti, hogy a világon 4,1 másodpercenként válik valaki menekültté vagy országán belül földönfutóvá. A jelentésből kiderül az is, hogy a menekültek befogadását illetően tovább nőtt a különbség a gazdagabb és szegényebb országok közt. Az UNHCR oltalma alatt álló 10,5 millió menekült – további 4,9 millió palesztin menekült tartozik a testvérszervezethez (UN Relief and Works Agency) – felét olyan országok fogadták be, amelyek egy főre eső GDP-je kevesebb, mint 5000 dollár. A fejlődő országok fogadták be a világ menekültjeinek mintegy 81 százalékát. Ez az arány egy évtizede még 70 százalék volt. A 18 év alattiak teszik ki a menekültek 46 százalékát. 2012-ben 21 300 menedékkérelmet olyan fiatalkorúak nyújtottak be, akiket elválasztottak a családjuktól vagy nincs családjuk. Ebben a kategóriában ilyen magas számot nem mért korábban az UNHCR.

A szervezet a kiadott jelentésben hozzáteszi: az UNHCR azért dolgozik, hogy támogatással vagy azonnali gyakorlati beavatkozással, illetőleg más megoldás keresésével segítse azokat az embereket, akik otthonuk elhagyására kényszerültek és így kerültek nehéz helyzetbe. Sikerként említhető, hogy a szervezet tevékenységének hozzájárulásával 2012-ben 2,7 millió ember számára pont kerülhetett a kényszer-lakhelyelhagyás végére, köztük 526 ezer menekült és 2,1 millió országán belül földönfutóvá vált személy számára. 74 800 egyén számára kért újbóli letelepítést harmadik országban az UNHCR.

menekulteket befogadoMenekülteket befogadó vezető országok 2012

Az elmúlt évben kevés eltérés mutatkozott 2011-hez képest a világ menekülteket befogadó vezető országainak listáján. Pakisztán fogadta be a legtöbb menekültet (1,6 millió), mögötte Irán állt (868 200) és Németország (589 700). Afganisztán maradt a világ vezető “menekültteremtő” országa, e pozíciót 32 éve tölti be. Átlagosan minden negyedik menekült afgán származású, 95 százalékuk Pakisztánban vagy Iránban található. Szomália a másik ország, ahol elhúzódó konfliktus uralkodik, így a világ második számú menekülteket kibocsátó országa volt 2012-ben, ugyanakkor a menekültek kiáramlásának aránya lassult a vizsgált évben. A harmadik legnagyobb menekültcsoport az iraki volt (746 700 személy), őket a szíriaiak követik (471 400). Az országukon belül földönfutóvá vált személyek száma 28,8 millió volt 2012-ben, amely az elmúlt két évtizedben a legmagasabb mért adat. Közéjük tartozik az a 17,7 millió személy, akiket az ENSZ menekültügyi ügynöksége segített. Az országon belül földönfutóvá válás jelentős volt a Kongói Demokratikus Köztársaságban és Szíriában is.

A cikk az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának honlapján elérhető angol nyelvű összefoglaló alapján készült. Az új „Global Trend” jelentés, illetve az ahhoz tartozó multimédiás anyagok a következő linken érhetőek el: http://unhcr.org/globaltrendsjune2013

 
Fotó: Jeff J Mitchell/Getty Images


[1] IDP – internally displaced person

[2] forrás: New UNHCR report says global forced displacement at 18-year high, News Stories, 19 June 2013, www.unhcr.org

 

Tovább a kategóriában: « Oktatásért életet?

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.