Back Ön itt van: Hírek Hírek a nagyvilágból Oktatásért életet?
2013. máj. 21., kedd 07:43

Oktatásért életet?

indiaiAz indiai szubkontinensen, főként Pakisztánban a lányok és a tanárok nap, mint nap az életükkel játszanak iskolába menet. Pedig csak tanítani és tanulni akarnak.

Az elmúlt két évben több száz pakisztáni és afganisztáni iskolát robbantottak fel és zártak be az elszánt vallásos fundamentalisták, hogy megakadályozzák a nők iskolai részvételét. Az utóbbi időkben sokan életüket vesztették, mert támogatják a lányok oktatását. Egy 41 éves tanárt saját leányiskolájától 200 méterre lőtték le a pakisztáni-afgán határon, majd két leányiskolai osztályt robbantottak fel Észak-Pakisztánban. Pakisztán legnépesebb városában, Karacsiban egy díjkiosztó ünnepségen egy iskolaigazgatót lőttek le, míg egy tanár és négy diák megsebesült, miután kézigránátot hajítottak az iskolába.

A tizenöt éves Malala Yousafzai a pakisztáni lányok tanuláshoz való jogaiért küzd, és ezért majdnem az életével fizetett tavaly októberben. A történelem során ez az első alkalom, hogy nem felnőttek, hanem diáklányok küzdenek jogaikért.

Malalát és két barátnőjét, Kainat Riazt és Shazia Ramzant a pakisztáni Swat-völgyben támadták meg a tálibok tavaly októberben. A lányok az orvosi egyetemen tanulnak, de a mai napig biztonsági őrök vigyáznak rájuk az otthonukban, és rendőri kísérettel járnak iskolába. Üldözöttekké váltak, de nem akarják feladni az álmaikat.

„4 évvel ezelőtt burkánk alatt rejtegettük a könyveket, ma viszont egy tálib se tud megállítani, hogy iskolába menjek. Tanulni akarok, és nem félek. Erősek vagyunk!” –meséli lelkesen Shazia.

A marokkói oktatási miniszter egy marrakeshi iskolalátogatása során azt mondta egy tizenkét éves diáklánynak, Raouia Ayachenek, hogy jobb lenne, ha befejezné a tanulmányait és férjhez menne. Raouiát szerencsére nem tudta befolyásolni, és mit sem foglalkozva a miniszter szavaival, folytatta tanulmányait. A családja tiltakozik a kormány ellen, hiszen az oktatási miniszter megszegte kötelességét, mert a tanulás népszerűsítése helyett le akarta beszélni a fiatal lányt az álmairól.

Az indiai szubkontinensen a fiatal lányok sorra alakítják ki a „szülés- és házasságmentes szabad zónákat”. Bangladeshben már tizenkilenc hasonló zónát hoztak létre, ahol a fiatalok támogatást és segítséget nyújtanak egymásnak. Szorgalmazzák a tanulást, és kitartanak amellett, hogy akaratuk ellenére nem fognak férjez menni.

Az elnyomó politika elleni tüntetések mind azt mutatják, hogy ezek a lányok az emberi méltóságukért és a jogaikért harcolnak, olyan jogokért és célokért, amik nyugaton a fiatalok számára már természetesek. . Ezek a mozgalmak már nem csak az egyenlő bánásmódról és jogokról szólnak, hanem az emberek önbecsülésének és önbizalmának növeléséről is. Ezt a felszabadítási mozgalmat sokan az Arab tavaszhoz hasonlítják.

Az ENSZ főtitkára, Pan Gimun és a Világbank elnöke, Jim Yong Kim a fejlődő országok vezetőivel tárgyalnak az új törvényhozásról és a reformok előmozdításáról. Az ENSZ Millenniumi Fejlesztési Célok (MDGs) program célkitűzései szerint mindenkinek biztosítani kell az oktatást. A tervezet 2015-ig hivatott elérni célját, de jelen helyzetben ez egy megvalósíthatatlan feladatnak tűnik.

 

Fordította: Tóth Veronika

Forrás (NY Times)

foto:sxc.hu

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.