Back Ön itt van: Hírek Hírek a nagyvilágból Európa Az EU-biztos sajnálatosnak nevezte a romák elleni diszkriminatív retorikát
2010. augusztus 26., csütörtök 10:12

Az EU-biztos sajnálatosnak nevezte a romák elleni diszkriminatív retorikát

A Magyar Távirati Iroda arról számolt be, hogy az Európai Bizottság alapjogokért felelős tagja sajnálatosnak nevezte az elmúlt hetek roma-ellenes megnyilvánulásait. Aggodalomra ad okot, hogy az Európai Unió néhány tagállamában nyíltan diszkriminatív és esetenként feszültségkeltésre alkalmas retorikát alkalmaztak. Brüsszelben kiadott közleményében Viviane Reding jelezte: a romakérdést folyamatosan napirenden kell tartani az EU-ban, és minden politikai szereplőnek felelősen és gondosan kell kezelnie. Bejelentette, hogy a bizottság vizsgálatot indított a romákkal kapcsolatos franciaországi helyzetről, különös tekintettel arra, hogy Párizs betartotta-e a témában érvényes uniós szabályokat.
Üdvözölte egyúttal François Fillon francia miniszterelnök azon bejelentését, hogy a témáról levelet intéz az Európai Bizottsághoz. Aláhúzta, hogy a vizsgálatban a levélben foglaltakat is teljes mértékben figyelembe fogják venni. Sajtóértesülések szerint a levélben Párizs egyebek között azt kéri: a bizottság hasson oda, hogy Románia fordítson nagyobb figyelmet és uniós támogatásából nagyobb részt a romák segítésére, és vegye elejét elvándorlásuknak. Franciaország azt is szeretné, ha a romák segítését célzó uniós lehetőségeket valamennyi érintett tagországban hatékonyabban használnák ki.

A brüsszeli végrehajtó testület egy háttéranyaga szerint a legnagyobb roma lakossággal rendelkező 12 EU-tagországban (köztük Magyarországon) összesen 17,5 milliárd eurónyi költségvetéssel támogatnak a romákat segítő programokat. Ennek több mint kétharmadát az uniós közös büdzsé társfinanszírozza.

Reding megismételte a bizottságnak azt az álláspontját, hogy a tagországok joga és felelőssége biztosítani a rendet és állampolgáraik biztonságát saját területükön. Hangoztatta azonban, hogy bármely tagállamnak, amely megsérti az uniós jogot, számolnia kell annak következményeivel. "Senkit sem fenyegethet kiutasítás önmagában azért, mert roma" - fogalmazott a luxemburgi biztos.

 

A tejes cikket itt olvashatod:

http://www.mti.hu/cikk/2010/08/25/eu-biztos-_sajnalatos_a_romak_elleni_diszkriminativ_retorika-496667

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.