Back Ön itt van: Hírek Hírek a nagyvilágból Európa Zaklatási ügy miatt tartottak házkutatásokat a belga katolikus egyháznál
2010. június 25., péntek 10:39

Zaklatási ügy miatt tartottak házkutatásokat a belga katolikus egyháznál

Gyerekmolesztálási ügyben nyomozó rendőrök tartottak házkutatásokat a belgiumi katolikus egyház központi irodájában, egy templomban és egy nyugalmazott érsek lakásában is. A brüsszeli ügyészség szerint több egyházi személy is érintett lehet az ügyben.

Házkutatást tartottak a belgiumi katolikus egyház központjában szerdán, gyerekekkel szembeni zaklatások ügyében nyomozó rendőrök. A nyomozók átkutatták a mechelen-brüsszeli érsekség irodáit, illetve Godfried Danneels nyugalmazott érsek lakását. Számítógépeket és adatokat vittek magukkal - jelenetette a BBC.

A brüsszeli ügyészség szerint a közelmúltban tudomásukra jutott kiskorúak kárára történt zaklatási ügynek több egyházi érintettje is van. A házkutatások során bizonyítékokat kerestek.

A január óta nyugdíjas érseket egyelőre nem hallgatták ki, de elszállították számítógépét. Az érsek szóvivője szerint ezen kívül a mecheleni katedrálist is átvizsgálták, ahova magukkal hívták Danneelst.

A rendőrök az egyházi házkutatásokkal párhuzamosan átvizsgálták annak a független bizottságnak az irodáit is, amelyet zaklatási ügyek feltárására állítottak fel. Az iroda vezetőjét feldúlta a rendőrség lépése, szerinte az őket egyházi zaklatások miatt megkereső, közel 500 egykori áldozat közül csupán körülbelül száz szerette volna rendőrségre vinni az ügyet.

Belgiumban évek óta folyik vizsgálat egyházon belüli gyerekzaklatások ügyében. Áprilisban Roger Vangheluwe Brugge-i püspök lemondott posztjáról, miután elismerte, hogy pályája kezdetén molesztált egy fiatal fiút.

 

Forrás: http://www.origo.hu

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.