Back Ön itt van: Hírek Hírek a nagyvilágból Európa Női győzelem a békefronton
2011. október 07., péntek 17:35

Női győzelem a békefronton

Idén megosztva három nőnek ítélte a bizottság a Nobel-Békedíjat. A világ egyik legjelentősebb elismerését Libéria elnökasszonya, Ellen Johnson-Sirleaf, honfitársa, az országban dúló polgárháború ellen fellépő békepárti Leyman Gbowee, továbbá Tavakkul Karman, jemeni demokráciapárti aktivista kapta.

Ellen Johnson-Sirleaf Afrika első demokratikusan megválasztott női államfője az indoklás szerint kiemelkedően sokat tett az országban hosszú évek óta dúló polgárháború lezárásáért és az országi fejlődésének előmozdításáért. Leyman Gbowee szintén a polgárháborús helyzet felszámolásában játszott szerepéért kapta meg az elismerést. Az erőszakellenes megmozdulások vezető szereplőjeként mozgosította a nőket vallási és etnikai hovatartozásra való tekintet nélkül a háboróellenes fellépésre és a választásokon való minél magasabb arányú részvételre. Ezzek nagymértékben hozzájárult Líbia stabilizálódásának és fejlődésének beindításához.

Tavakkul Karman az első arab nő, aki Nobel-Békedíjat kapott. A Jemeni hölgy vezető szerepet játszik hazájában a női jogok érvényesítéséért és a demokráciáért folytatott küzdelemben. A szólásszabadságért való kitartó fellépése miatt többször börtönbüntetésre ítélte jemeni kormány. Kitüntetéséről mindösszesen az ellenzéki erők számoltak be, a köztelevízióban nem tudósítottak az eseményről. Tavakkul Karman Szána egyik terén hallott az elismerés híréről, ahol több hónapja lakik egy táborban más tüntetőkkel együtt Ali Abdullah Szaleh elnök lemondását követelve.

"Reméljük, hogy a díj segít véget vetni a nők elnyomásának, amely mind a mai napig számos országban előfordul, továbbá segít a felszínre hozni azt a potenciált, melyet a nők képviselnek a demokrácia és a béke útján" - hangzott a bizottság indoklásában.

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.