Back Ön itt van: Hírek Hírek a nagyvilágból Európa Hogy is van ez? – választások Berlinben és a BIG
2011. szeptember 30., péntek 12:39

Hogy is van ez? – választások Berlinben és a BIG

Alig két hete, hogy választásokat tartottak a német fővárosban. Ez még önmagaban nem is lenne kiemelkedő hír, hiszen egy demokraciában ez így szokás.  Az eredmény és résztvevö pártok azonban néhol meglepetéssel is szolgáltak.

A választás legnagyobb nyertesének valószínűleg a Piratenparteit, azaz a német kalózpártot tarthatjuk, akik első indulókent kiemelkedően magas eredménnyel (8,.9%) jutottak be a berlini képviselőházba. Ehhez valószínűsíthetően az FDP (liberális párt) utóbbi időkben igencsak megtépázott hírneve  segítette őket hozzá, hiszen a Kalózpárt alapvetően ugyanúgy liberális értékeket képvisel, így könnyű volt megszereznie az FDP-ből kiábrándult szavazókat.

Egy másik új versenyzőről keveset hallunk, pedig érdemes lenne. Ugyan csak 0,5%-os eredményt ért el a kölni alapítású BIG Partei (Bündnis für Innovation und Gerechtigkeit/ Szövetség az Újításért és az Egyenlőségért/) ám szereplése mégis figyelemreméltő. A nagyjából 10 éve létező párt csak és kizárólag Németországban élő bevándorlókból, illetve migrációs háttérrel rendelkező tagokból áll. Jelöltjeik túlnyomó többsége török származású.

A Párt amellett, hogy zászlajára tűzött olyan jogos követeléseket, mint a valódi esélyegyenlőség megteremtése, a munkahely és család összeegyeztethetőségének fontossága, vagy a kulturális különbségek tiszteletben tartása a hivatalokban, sokszor igen konzervatív nézeteket is magáénak tudhat.

Természetesen iszlám irányultságát es kötődését nyílltan vállalja a BIG.  Ez persze egyáltalán nem meglepő, ha tudjuk, hogy Németországban és különösen az említett területeken, azaz pl. Köln vagy Berlin egyes részei igen magas a muzulmánok aránya. A politikai részvétel, illetve az együttes érdekérvényesítés igénye tehát több mint megalapozott.

Európai kultúránk pedig többek között híres a toleranciába, befogadásba, haladásba és liberalizmusba vetett hitéről. A BIG tehát egy szívesen látott szereplője is lehetne a politikai palettának.

Egy olyan kultúrának tehát, ami a kulturális és vallási sokszínűséget, a másság elfogadását, az esélyegyenlőség fontosságát, a hátrányos helyzetűek támogatását, illetve az emberi jogok tiszteletben tartasát már a kisiskolásainak is oktatja es alkotmányaiba foglalja nyitva kell állnia egy olyan politikai erő előtt is, ami a homoszexualitást nyíltan elítélendőnek tartja. Most akkor hogy is van ez?

 

Háttér: Felmerült a német törvényhozásban annak lehetősege, hogy a különböző életstílusokról előadásokat tartsanak iskolásoknak. Azaz például mi történik akkor, ha két apuka van a családban, ki az, aki homoszexuális, mit jelent muzulmánnak lenni.. . és így tovább. Erre válaszul a BIG egy olyan plakáttal kezdett kampányolni, amelyen egy kisfiú kezét előre tartva STOP-ot mutat. Majd kepaláírásként ez következik: “STOP, védjünk meg minden gyermeket a buzi tanulmányoktól!”

Magyarázatuk szerint a család joga eldönteni, hogy milyen értékrend szerint neveli fel gyermekét, nem pedig az államé, amely ezekkel az előadásokkal pusztán reklámozza homoszexualitást.

 

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.