Back Ön itt van: Hírek Hírek a nagyvilágból Európa Magára maradt társadalom
2011. augusztus 10., szerda 15:16

Magára maradt társadalom

Egy hónap telt el azóta, hogy általános sztrájk bénította le Görögországot, és hogy tömegek vonultak az utcára tüntetni a durva megszorító intézkedések ellen.  A munkanélküliségi ráta az egekbe szökött, a decemberi 14.8%-hoz képest most megdöntötte a 16%os rekordszintet.

Ezzel együtt pedig a foglalkoztatottak helyzetét is jelentős fizetéscsökkentések és folyamatos adóemelések nehezítik.  A nővérek és az orvosok a kórházakat érintő forráselvonás miatt sztrájkolnak , a taxisok pedig a városokban nehezítik meg a közlekedést protestálva az iparág megnyitásáról szóló állami tervek ellen.  Ahogy arra a választások eredményei is rámutattak, valamennyi párttal szemben egyre növekszik az elutasítás a görögök körében, mivel a társadalom jelentősebb része már nem bízik abban,  hogy a politikai vezetők képesek lennének megtalálni a válságból kivezető utat.

Ennek a teljes elutasításnak a jele, hogy az ország polgárai nem hajlandóak fizetni semmilyen közszolgáltatásért, az útdíjaktól kezdve az orvosoknak járó különdíjakig.  Elemzők szerint a polgári engedetlenség csak növekedhet a szeptemberben tervezett újabb megszorításokat követően.

A lakosság nem fűz sok reményt ahhoz, hogy politikusaik a válságkezelésben hasznos megoldásokkal rukkolnának elő, a magára maradt társadalom tagjai ott segítenek egymáson ahol tudnak.  A pincérnők életkörülményeik jelentős romlása ellenére, ingyen is dolgoznak annak reményében, hogy egyszer majd talán kézhez kapják ígérgetett béreiket. Az orvosok bezárták a pénztárakat, mondván    „ Ne fizessetek, mi így is itt vagyunk, ez a politikusok válsága, nem a miénk”.

 Már évekkel ezelőtt is mutatkoztak jelei a lakosok korrupt rendszerrel szembeni elutasításának. Két éve kezdődött például az a folyamat, mely során egyre többen nem voltak hajlandóak fizetni az Athénon kívüli utak használatáért, mivel a díjak sokszor irreálisan magasak voltak, illetve olyan útszakaszokra is elkérték azokat, amik még meg sem épültek. Így sokaknak az évi 1500 eurót is elérhette az úthasználatért befizetendő összeg.  A mozgalom a városon kívüli utakról az idei év elején az athéni metró- és buszjegyekre is kiterjedt.  Mára a lakosság több mint fele támogatja az egyre több helyen plakátokkal is reklámozott, hírhedté vált „Nem fogunk fizetni” eszmét.

De hogy egy pozitív következményét is említsük a válságnak: mivel az emberek nem engedhetik meg maguknak a rendszeres autóhasználatot, a levegő tisztaságának jelentős javulása figyelhető meg a zsúfolt Thessaloniki városában.

 Forrás: guardian.co.uk- Greece debt crisis: The „we won’t pay” anty-austerity revolt

 

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.