Back Ön itt van: Hírek Hírek a nagyvilágból Európa Nyugaton is szükség van átfogó roma stratégiára
2011. február 09., szerda 17:34

Nyugaton is szükség van átfogó roma stratégiára

Göncz Kinga, szocialista EP képviselő frakciójával közösen tett tényfeltáró útja után állásfoglalásában azt hangsúlyozta, hogy Nyugaton legalább annyira szükségesnek tartja egy átfogó roma integrációs program megvalósulását, mint a kontinens keleti vagy középső részén. Göncz Kinga Franciaországban vizsgálta a cigányság helyzetét.

"A Sarkozy-kormány nem csak európai törvényeket és értékeket sért a roma származású EU-állampolgárok illegális kiutasításával, hanem saját hitelességét is aláássa egymásnak ellentmondó nyilatkozataival" -  tette közzé honlapján a képviselő-asszony.

Az Európa szerte nagy port fölvert tavaly nyári franciaországi kitoloncolásokat követően azért látogattak szocialista EP-képviselők Párizs környékére, hogy megismerkedjenek azokkal az ellenpéldákkal, amelyek alternatívát jelentenek a külföldi romák lakta bádogvárosokhoz képest. A küldöttség több olyan baloldali vezetésű települést keresett föl, amelynek elöljárói szívükön viselik a területükön élő minden ember sorsát, igyekeznek segíteni a romák beilleszkedését, és az ott tartózkodásuk legalizálását. A küldöttség által fölkeresett két helységben, Aubervilliers-ben és Saint-Denis-ben a családoknak normális lakáskörülményeket biztosítanak, a gyerekeknek tanulási lehetőséget, a felnőtteknek lehetőség szerint munkát, de mindenekelőtt a legális tartózkodáshoz szükséges papírokat. "Látogatásunk legfőbb tanulsága, hogy a roma ügy nem csak a mi régiónk problémája. Nyugat-Európában ugyanúgy meg kell teremteni az emberhez méltó életkörülményeket a letelepedni szándékozó romák számára, mint a kontinens keleti felén" - mondta Göncz Kinga.

"Szerencsére mindenütt vannak helyi hatóságok, amelyek tenni próbálnak az emberhez méltatlan körülmények ellen. A megismert franciaországi projektek sikeres, modellként követendő példák, amelyek azt is bizonyítják, hogy mekkora szükség van a romák társadalmi befogadását célzó európai stratégiára. Ezek a kezdeményezések ugyanazokba az akadályokba ütköznek, mint a hasonló magyarországiak, vagy más tagállambéliek: a szükséges EU-támogatás lassan és késve érkezik, rövid időtartamra szól, nehezen alkalmazható a helyi körülményekhez. Ha sikerül keresztülvinni az elképzeléseinket, és elfogadtatni a roma stratégiát az Európai Parlamentben, majd a tagállamok képviselőiből álló Tanácsban, ezen a téren is kedvező változásokat érhetünk el" - hangsúlyozta Göncz Kinga.

Bővebben olvashatsz a témáról itt.

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.