Back Ön itt van: Hírek Hírek a nagyvilágból Amerika Segéllyel előzzük meg a tiniszexet?
2013. augusztus 23., péntek 00:00

Segéllyel előzzük meg a tiniszexet?

Írta:  Arnold Eszter

malawiMississippi állam rendelkezik az egyik legmagasabb születési számmal a tizenévesek körében, a magas gyermekszegénységnek és a vallásos nézetek miatti szexuális felvilágosítás hiányának köszönhetően.

Az Amerikai Egyesült Államokban itt a legmagasabb a tizenévesek szüléseinek a száma (minden 1000 szülésből 55-nél tizenéves az anyuka, míg a teljes nemzeti átlag 34/1000). A legújabb próbálkozás a jelenség megfékezésére az az új -sok vitát kiváltó- törvény, ami kimondja, hogy a szüléskor gyűjtött köldökzsinórvérből meg kell állapítani az apa személyét, ha felmerül a szexuális erőszak lehetősége. A törvényhozás ezzel szeretné a férfiakat elijeszteni a tinik megerőszakolásától. De kétséges, hogy egy olyan államban, ami az óvszer-mentes közösülést tanítja, és az önmegtartóztatást tartja az alapvető megoldásnak, ez segíthet-e.

Az afrikai Malawiban a tizenévesek körében még ennél is magasabb a szülések aránya; 177 minden 1000 szülésből. Ez a szám különösen kijózanító akkor, ha azt is figyelembe vesszük, hogy ezeknek a lányanyáknak a nagy része felnőttekkel él nemi életet. 10 felnőtt férfiból 1 pedig HIV-pozitív az országban.

Egy Malawiban végzett 2010-es tanulmány eredményei nagyon ígéretesnek tűnnek a tinédzser-terhesség és a szexuális úton terjedő betegségek megelőzésében. Ebben a tanulmányban feltételes készpénz-kifizetésekkel sikerült csökkenteni a korosztály nemi aktivitását. Egyszerűbben fogalmazva; a lányok Malawiban pénzért cserébe abbahagyták a szexuális életet.

A módszer elsőre nagyon furán hangzik. A tizenéveseknek nem maguktól kellene egészséges döntést hoznia, anélkül hogy pénzt kapnának? De ez a taktika már máskor, máshol is sikeresnek mutatkozott; fizetni azért, hogy a pozitív viselkedést elősegítsük.

Brazíliában és Mexikóban több milliárd dolláros nagyságrendű állami segélyprogramok léteznek, a Bolsa Familia és az Opportunidades, ami szegény családoknak fizet meghatározott minimum iskolai és egészségügyi részvétel esetén. Dél-Ázsiában állami és regionális részvétellel megtakarítási számlákat nyitnak a középiskolás lányoknak, hogy azok befejezhessék a tanulmányaikat. A Világbank 2009-es áttekintése szerint ezek a feltételes készpénz-kifizetéses programok sikeresen csökkentik a szegénységet és bátorítják a szülőket arra, hogy  gyerekeik oktatásába és az egészségügyi ellátásába fektessenek be.

Sőt, úgy tűnik, hogy korreláció van a tizenévesek szexuális viselkedése és a szegénység között. A Guttmacher Intézet folyóirata, a Nemzetközi Családtervezési Kilátások szerint „a szegény háztartásban élő serdülő lányok valószínűbb, hogy már éltek szexuális életet, mint a jobb körülmények között élő társaik egy 4 szub-szaharai országra kiterjedő reprezentatív felmérés adatai alapján”. 2006-ban az AIDS Oktatás és Megelőzésben közölt tanulmányban több mint 600 dél-afrikai serdülővel végzett interjú azt mutatta, hogy a szegényebb családokban inkább megjelent az egészségtelen szülő-gyerek kapcsolat valamilyen formája, ami a gyereket kiszolgáltatottá, sérülékenyebbé tette a kockázatos szexuális viselkedésben.

Világos, hogy  ha pénzt kapnak, az távol tartja a tizenéveseket a szextől. Azonban egészen az utóbbi időkig senki sem vizsgálta a készpénz-kifizetések hatását a szexuális viselkedésre.

2009-ben a Bill és Melinda Gates Alapítvány finanszírozott egy kétéves próba-programot Malawiban, ahol a készpénz-kifizetések nemi életre gyakorolt hatását vizsgálták diáklányoknál (saját bevallás alapján). Nagyjából mintegy négyezer 12 és 22 év közötti lányt osztottak be véletlenszerűen vagy a kiválasztott vagy a kontroll-csoportba, az előbbiek kaptak pénzt azért, ha legalább az órák 80 százalékán részt vettek az iskolában, továbbá be kellett számolniuk a szexuális életükről és más viselkedésekről, míg az utóbbiak ugyanezért nem kaptak pénzt. Az összeg, amit a kiválasztott csoport diákjai kaptak a havi kiadásaik körülbelül 15 százalékát fedezte, ezt megosztva kapta a lány és a családja. A kutatók a program elején, majd évente figyelték az iskolai jelenlétet, a lányok beszámolóját a nemi életükről.

Az eredmények már az első év végére nyilvánvalóvá váltak. A kiválasztott csoportban lévő lányok 38 százalékkal később kezdtek el szexuális életet élni, a szexuális partnereik számának növekedése pedig 25 százalékkal kevesebb volt, mint a kontroll-csoportbelieké. A teherbeesés esélye 40 százalékkal csökkent a korábban iskolából kimaradó diáklányoknál, akik részt vettek a programban. A Világbank elemzése azt a konklúziót vonta le, hogy a pénz megléte a nemi élet kezdetének kitolódását eredményezte és azoknál a lányoknál, akik már aktív szexuális életet éltek csökkentette a rizikós magatartást.

Mississippi egyértelműen jobb helyzetben van, mint Malawi; magasabb a jövedelem, kevesebb a betegség, jobbak az iskolák. De amiben hasonlít az afrikai országra, az a tizenévesek közötti nemi élet és az ebből adódó terhességek magas aránya. Egy helyi 2012-es felmérés szerint 58 százaléka a Mississippi-beli középiskolásoknak már szexuálisan aktív volt és 35 százalék nem használt óvszert közülük. Ezeket az adatokat többek között az oktatásra vezethetjük vissza, ami inkább az önmegtartóztatást hangsúlyozza a védekezés helyett. Ezt az oktatáspolitikát az állam mintegy 82 középiskolájának körülbelül a fele követi. A másik oka a dolognak a szegénység. Az egész Egyesült Államokban a Mississippi-beli gyerekek a legszegényebbek. Ahogy Malawiban, úgy itt is a szegénység és a nem megfelelő szexuális oktatás együtt vezet a tizenévesek veszélyes szexuális magatartáshoz.

Azt már tudjuk, hogy a készpénz-kifizetéses programok Amerikában is működnek. Egy new yorki programban, az NYC Opportunity-ben a feltételes készpénz-kifizetés a szegény diákoknál az iskolai jelenlét és az ottani eredmények javulásával járt.

Fizethetünk azért a Mississippiben élő tizenéveseknek, hogy kevesebbet éljenek nemi életet? Hogy várjanak, amíg idősebbek lesznek? És ha már élnek szexuális életet, akkor azt legalább biztonságosan tegyék? A tinédzser-terhességek évente 155 millió dollárjába kerülnek az államnak, a Mississippi Nők Alapítvány tanulmánya szerint. Most itt a lehetőség egy stratégia kipróbálására, ami csökkentené a terhességek számát a tizenévesek körében, anélkül hogy a vallási vezetők ellenkezését váltaná ki.

Kezdetnek egy próba-programot kellene indítani, hogy kiderüljön életképes-e az elképzelés, miszerint készpénz-kifizetéseket alkalmaznának a Mississippi-beli tinédzserek elérésére, oktatására és az egészséges szexuális életre való nevelésükre. Ebben a kísérleti programban azért fizetnek a veszélyeztetett csoportba tartozó tiniknek, hogy részt vegyenek iskolán kívüli szexuális felvilágosító, oktató csoportokban. Ha a pénzt kapó diákok között csökken a terhességek száma és változik a szexuális viselkedés, akkor egy nagyobb szabású program is indítható.

Az Egyesült Államokban él néhány, a fejlett világban talán a leghátrányosabb helyzetben lévő közösség, csoport. Az ő körülményeik és igényeik annyira különbözőek, hogy az egyedüli közös vonásnak csak az tűnik, hogy az ország képtelen rajtuk segíteni dollármilliárdos programok nélkül. Fejlődő országoktól átvenni, átalakítani és alkalmazni új taktikákat segíthet elérni a különleges célokat a különleges körülmények között, anélkül hogy az ügyből politikai kérdés válna vagy elveszne a segélyezésről szóló viták bürokráciájának tengerében.

 

Forrás: The Atlantic

foto: AP

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.