Back Ön itt van: Hírek Hírek a nagyvilágból Amerika "Nem nézek fel olyanokra, akik elveszik a döntés jogát a nőktől"
2013. augusztus 02., péntek 12:02

"Nem nézek fel olyanokra, akik elveszik a döntés jogát a nőktől"

kocsis anita jesus isnt a dick

A Xojane.com-on jelent meg nem régen Tuesday Caine nyílt levele, amiben beszámol az őt ért zaklatásrólról, bántalmazásról és a társadalom elutasító magatartásáról a texasi abortusztörvénnyel kapcsolatban. Tanulságos levele az alábbiakban olvasható.

Én vagyok az a 14 éves, aki a „Jézus nem egy pöcs, szóval hagyjátok ki a vaginámból” című plakátot írta Texasban és „ribancnak” titulálták vadidegenek az online-világból. Édesapám a segítségemre sietett virtuálisan, de ez az első alkalom, hogy kiállok magamért nyilvánosan. 14 vagyok. Kérlek, ne hívj ribancnak.

Én egy 14 éves lány vagyok, aki az egész életét a texasi Austinban élte. Szeretem a művészetet, a zenét és telefonon beszélgetni a barátaimmal. Amikor felnövök, természetismeretet szeretnék tanítani.

Hiszek a választás szabadságában, az egyház és az állam különválasztásában. Avagy másképp fogalmazva – abban a módban, amit használtam a Kongresszus előtti tüntetésen múlt héten:

„Jézus nem egy pöcs, szóval hagyjátok ki a vaginámból.”

Igen, ez az én jelszavam.

Múlt héten találtam ki, amikor a barátommal megpróbáltunk ötleteket gyűjteni, hogy felkeltsük az emberek figyelmét az ijesztő megszorításokra, amik az államomban történnek, és amikkel elveszik a nők jogait a biztonságos és hozzáférhető abortuszhoz.

Működött.

Amikor a barátom és én felváltva tartottuk a feliratot, az egyik kép mémmé változott. Majd az édesapám is beszállt az online fórumokra, mint például a Twitterre, hogy megvédje a feliratot. Ekkor kezdtek el az emberek ribancnak titulálni engem.

Őszintén elmondom milyen érzés egy 14 éves lány számára, akinek még sosem volt szexuális kapcsolata és nem is tervez ilyet létesíteni a közeljövőben sem. Kiábrándító.

kocsis anita jesus isnt dick2Nehéz megérteni, hogy felnőttek miért hívnak engem így. Nehezen tudom elképzelni, hogy miért használja bárki is ezt a kifejezést egy 14 éves lányra. Jóllehet senkire sem tartozik, de ahogy már korábban említettem szűz vagyok, és nem tervezek semmi hasonlót, amíg el nem érem a felnőttkort.

Azonban ezekből a tényekből egyik miatt sem érzem magam kevésbé lelkesnek, amikor kiállok a női jogok mellett a választás szabadságáért és az egyház elkülönítéséért az államtól a saját államomban, Texasban.

Nem hiszem, hogy ettől válnék én – vagy bármely másik 14 éves lány, aki egyet ért velem - egy ribanccá.

Ez az, amitől emberek leszünk. Emberek, akik hisznek a biztonságos, törvényes és minden nő számára hozzáférhető abortuszban.  Emberek, akik hiszik, hogy a nőknek joguk van rendelkezni a testükkel és sosem lenne szabad az életüket kockáztatni, ezzel is megerősítve, hogy nem megyünk visszafelé a női jogok biztosítása terén ebben az államban.

Ismerek valakit, aki már túl van pár abortuszon. Jelenleg azt vallja, hogy az abortusz rossz és éppen a nők azon joga ellen harcol, hogy választhassanak. Ettől viszont csak még fontosabbá válik számomra a tiltakozás, még úgy is, hogy csak 14 vagyok. Azon az éjjelen, amikor Wendy Dawis obstrukciót alkalmazva első alkalommal megpróbálta megakadályozni ezt a jogszabályt, hogy átmenjen, édesapám felkeltett, hogy meg tudjam nézni. Emlékszem, még sosem voltam olyan büszke, hogy Texasból származom, mint akkor, amikor láttam őt kiállni azért, ami helyes.

Ekkor mondtam a szüleimnek, hogy részt akarok venni a tüntetésben. Láttam abortusz-ellenes tüntetőket egy hozzánk közeli klinika előtt, és rendkívül felháborított, látni nőket, akik szembesülnek ezzel a nehéz döntéssel, miközben azt mondják nekik, hogy Jézus elítél titeket ezért.

Nem tűnik túl keresztényi gondolatnak.

És ismét, egy 14 évest leribancozni sem az.

Az első napon, amikor kiálltunk a Kongresszus elé tüntetni, a barátnőm és én felváltva tartottuk a táblát, amit írtam és egy idősebb ember odajött hozzánk ordítva: „Nektek le kellene borotválni a hajatokat! Leszbikusokká kellene válnotok! Egy férfinak sem fogtok kelleni! Ocsmányak vagytok!”

A rendőröknek kellett rászólni, hogy hagyja abba az ordítozást. Ijesztő volt. Azonban az ijedtségnél is sokkal határozottabban éreztem a szükségességét, hogy kiálljak, és még hangosabban tiltakozzak. Nem fogom hagyni, hogy a kurvázás visszatartson a nők jogai melletti kiállástól. Nem fogom hagyni, hogy az erőszakoskodók győzzenek a női testek felett.

Olvastam néhány kommentet magamról, és nagyon büszke voltam az apámra, hogy kiállt mellettem és a plakát mellett, amit írtam. Egy bizonyos pont után pedig már nem is akartam elhinni azokat a dolgokat, amiket az emberek írtak. Egyikük azt írta, hogy a szüleimet le kellene tartóztatni gyerekbántalmazásért és egy másik hihetetlen kommentelő javasolta, hogy apám hívja meg a barátaimat és játszunk „abortusz-klinikát”. Túl vagyok a csalódottságon a támadások miatt, ezért mondom el a véleményem még akkor is, ha csak 14 éves vagyok.

De ahogy a dolgok alakulnak, minden olyan kifordítottnak tűnik. A felnőttek egyáltalán nem úgy viselkednek, mint a felnőttek. Normális esetben, szeretek a felnőttekre, mint példaképekre tekinteni. Viszont, ami jelenleg Texasba zajlik, eléggé megnehezíti, hogy a felnőttekre, mint példaképekre tekintsek.

Nem nézek fel olyanokra, akik elveszik a döntés jogát a nőktől.

Nem nézek fel olyanokra, akik ribancnak titulálnak egy 14 éves lányt.

Nem nézek fel olyanokra, akik beleüvöltöznek az arcomba és azt mondják, hogy ronda vagyok.

És biztosan nem nézek fel olyanokra, akik úgy bánnak a nőkkel, ahogy velem, egy tinédzserrel bántak.

 

Fordította: Kocsis Anita

Fotó: xojane

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.