Back Ön itt van: Hírek Hírek a nagyvilágból Amerika A fehéreknek többször jár bocsánat
2011. december 05., hétfő 16:40

A fehéreknek többször jár bocsánat

Az Amerikai Egyesült Államokban nagyjából négyszer akkora esélye van egy fehér bűnözőnek arra, hogy bűnjei megbocsátást nyerjenek, mint latino vagy afro-amerikai társainak. Erre jutott egy amerikai kutatócsoport, mely egy éven keresztül vizsgált olyan eseteket, amikor az elkövető elnöki kegyelemben részesült.

A napokban hozta nyilvánosságra kutatásainak eredményét egy független amerikai újságírókból álló társaság, mely azt vizsgálta, hogy milyen feltételeknek kell teljesülnie ahhoz, hogy egy bűnelkövető a legnagyobb eséllyel kapjon elnöki kegyelmet. Több mint 500 esetet elemeztek az elmúlt 10 évből. Kutatásuk során kitértek az elkövető faji és nemi hovatartozására, az életkorára, de még családi állapotára és hátterére is.

Kutatásaik során pedig mindent egybevetve arra a megállapításra jutottak, hogy a fehér tetteseket minden más etnikumnál nagyjából négyszer nagyobb arányban részesíti kegyelemben az USA elnöke vagy az adott állam kormányzója. Legkevesebb esélyük a bűnbocsánatra az afro-amerikaiaknak van.

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.