Back Ön itt van: Hírek Hírek a nagyvilágból Amerika Troy Davis kivégzése az igazságszolgáltatás katasztrofális hibája
2011. szeptember 22., csütörtök 12:30

Troy Davis kivégzése az igazságszolgáltatás katasztrofális hibája

Az emberi jogi szervezetek folytatják küzdelmüket a halálbüntetés ellen, és folyamatosan nő a kivégzéseket ellenzők tábora. A bejelentést követően, hogy Georgia állam kivégezte Troy Davis-t, Larry Cox, az Amnesty International USA igazgatója ezt a közleményt adta ki:

Az Egyesült Államok igazságszolgáltatási rendszere belerázkódott abba a sokkba, hogy Georgia állam kivégzett egy embert, aki valószínűleg ártatlan. Egy ember meggyilkolása ennyi kétség láttán borzasztó, és az igazságszolgáltatás rendszerének egy katasztrofális tévedése. Ugyan sok bíróság vizsgálta az ügyet, ez csupán lassította a halálkamrába tartó utat, nem állította azt meg.

Az igazság lehet vak, de ebben az esetben az igazságszolgáltatás hunyt szemet a tények felett.

Georgia állam ezzel bebizonyította, hogy a halálbüntetés alkalmazása túl nagy hatalom ahhoz, hogy egy kormány kezébe adjuk. Az emberek által működtetett intézmények hajlamosak a hibákra, az elfogultságra, ezért nem lenne szabad őket isteni hatalommal felruházni. A halálbüntetés az emberi jogok megsértése, arra való tekintet nélkül, hogy ártatlan vagy bűnös emberre szabják ki – ezért el kell törölni azt.

Nagyon nehéz a szívünk, de nem csökkent ellenállásunk. Világszerte emberek milliói ismerték meg Troy Davist, és döbbentek rá az amerikai igazságszolgáltatás gyengeségeire. Troy ügye megérintette az amerikaiak lelkiismeretét, és növelte a halálbüntetést ellenzők táborát. Az Amnesty International erre a momentumra fog építeni, hogy véget vessen ennek az igazságtalan és embertelen büntetési módnak.

Az Amnesty Internaional egy Nobel-békedíjas, alulról épülő szervezet, amelynek több mint 3 millió tagja, aktivistái és támogatói több mint 150 országban küzd az emberi jogokért világszerte. Szervezetünk emberi jogi sérelmeket nyomoz ki és tár fel, oktatja és mobilizálja a közösséget, és azért dolgozik, hogy megvédjen embereket, amikor az igazságuk, szabadságjogaik, és a méltóságuk veszélyben van.

Larry Cox, az Amnesty International USA igazgatója

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.