Back Ön itt van: Hírek Hírek a nagyvilágból Afrika Feszültség Ruanda és az ENSZ kapcsolatában
2010. szeptember 01., szerda 15:30

Feszültség Ruanda és az ENSZ kapcsolatában

A ruandai vezetés kijelentette, visszavonja csapatait az ENSZ békefenntartó misszióiból, ha a nemzetközi szervezet közzéteszi jelentését, melyben azzal vádolja a tuszi vezetésű Ruandai Hadsereget, hogy az 1990-es években, az akkori Zairében (ma Kongói Demokratikus Köztársaságban) elkövetett hutuk legyilkolása a népirtás kategóriájába tartozik. A kiszivárogtatott információk szerint a fegyveres erők több ízben rendeztek vérfürdőt a szomszédos országban, és több tízezer hutut öltek meg, köztük nőket, gyerekeket és időseket is. Mint ismeretes, a régió legnagyobb volumenű népirtása is Ruandához köthető, 1994-ben néhány hónap leforgása alatt közel egymillió tuszit végeztetett ki a másik nagy törzs vezetése.

Louise Mushikiwabo ruandai külügyminiszter azonnal válaszolt a jelentésre: egy keményebb hangvételű levelet küldött Ban Ki-moon ENSZ főtitkárnak, melyben erősen bírálta az ENSZ kutatók forrásszerzési, forrásfeldolgozási technikáit és módszertanát. A politikusnő továbbá világossá tette, hogy abban az esetben, ha ez a jelentés a nyilvánosság ele kerül, úgy Ruanda számos, az ENSZ-ben vállalt feladatának nem hajlandó eleget tenni, így a békefenntartó missziókból is visszavonja embereit. Az ország többezres alakulattal vesz részt az Afrikai Unió és az ENSZ közös szudáni, darfúri missziójában.

A genocídium utáni ruandai vezetés sohasem tagadta, hogy katonái átlépték az akkori zairei határt, hogy kézre kerítsék a népirtásért felelős hutu milíciákat, de tagadnak minden olyan vádat, ami ártatlan civilek megölésével gyanusítja oket. Tharcisse Karugarama igazságügyi miniszter szerint aki azt állítja, hogy az RPA (Ruandai Hadsereg) népirtásért lenne felelős, az őrült. Az ENSZ jelentés a kongói konfliktus teljes folyamatát elemzi, amelyet többnyire csak “Afrika világháborújának” titulálnak. A ENSZ Emberi Jogi Tanácsának végleges jelentése – változtatásokkal vagy azok nélkül – a napokban várható.

 

Forrás: CNN News, BBC News, African News Agency, IRIN

 

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.