Back Ön itt van: Hírek Hírek a nagyvilágból Afrika Felszámolják a gyerekkatonaságot Dél-Szudánban
2010. augusztus 31., kedd 15:16

Felszámolják a gyerekkatonaságot Dél-Szudánban

A legnagyobb dél-szudáni fegyveres alakulat ígéretet tett, hogy ez év végéig felszámolja a gyerekkatonaságot. Az SPLA (Sudan People´s Liberation Army) a feladat koordinálására és felügyeletére létre is hozott egy gyermekvédő egységet. Az ENSZ gyermekvédő szervezetének, az UNICEF számításai szerint a hadsereg eddig közel 20 ezer gyermeket szerelt le, de hozzávetőlegesen 900-at még mindig a sorai között tud. Az SPLA mellett a Szudáni Felszabadítási Hadsereg (Sudanese Liberation Army - SLA) és az Igazság és Egyenlőség Mozgalom (Justice and Equality Movement-JEM) is jelentős számban foglalkoztatott gyerekkatonákat a polgárháború alatt.

A hosszú évekig tartó konfliktus után 2011. januárjában népszavazást tartanak az országrész függetlenedéséről. A 2005-ös békeegyezmény után kezdték meg a lefegyverzést, noha Észak és Dél ellentéte a folyamat ellenére sem látszik megszűnni. Willien Deng, a déli országrész leszereléséért, demobolizációjáért és reintegrációjáért felelős bizottságának elnöke kiemelte, hogy az SPLA továbbra sem szenved emberhiányban, ha szükséges, akár azonnal több ezer embert tudnának hadrendbe állítani, de az biztos, hogy gyermekekkel nem bővítik a fegyveres erőket. Lisa Grande, az ENSZ humanitárius ügyekért felelős koordinátora üdvözölte a határozott dél-szudáni lépést, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy hosszú és nehézkes út áll a déliek előtt, hogy egy korábbi felszabadító hadsereget professzionális haderővé alakítsanak át.

 

 


Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.