Back Ön itt van: Hírek Hírek a nagyvilágból Afrika Kenya új alkotmánya
2010. augusztus 27., péntek 15:23

Kenya új alkotmánya

Kenya készen áll arra, hogy beiktassa új alkotmányát három héttel azután, hogy népszavazáson elsöprő többséggel voksoltak a változtatás mellett. Mwai Kibaki ünnepélyes keretek között fogja aláírni az új alaptörvényt a fővárosban, Nairobiban.

A dokumentumtól – melynek jogerőre emelkedésével sokan a második köztársaság születését hangsúlyozzák egy körülbelül 20 évig tartó vita után – szignifikáns változásokat várnak: a politikai rendszer decentralizálása a legsürgetőbb változások egyike, így az alkotmány szűkiteni fogja az elnök hatáskörét, és a korrupt provinciális kormányzatok rendszerét felváltja a megyei szintű vezetés. A parlament a Szenátus bevezetésével kétkamarássá válik, valamint megkezdi működését a Földbirtok Bizottság is, amely rendezné a jelenlegi és múltbéli tulajdonlási vitákat. Az új intézményektől azt várják, hogy az így kialakult törzsi ellentétek miatt állandósult erőszaknak gátat lehetne szabni.

Bár két évtizedes folyamatról beszélhetünk, a változásokat eszközlő erőteljesebb fellépés csak 2007-ben, a hírhedtté vált, Kenya történetében a legsúlyosabb etnikai konfliktust követően, a választásokkal indulhatott meg. Bár sokan szkeptikusan állnak az új alaptorvény sikerességéhez, hangsúlyozván, hogy számos buktatót hordoz magában, Kenyát alapvetően optimizmus jellemzi, ami rá is fér a sokat szenvedett országra. A korábbi, törzseket kijátszó és az elnökhoz túlzott hatalmat delegáló alkotmányt az 1960-as évek elején a londoni Lancasterben House-ban, a korábbi gyarmattartóval dolgozták ki.

 

 

Forrás: African News Agency, BBC

 

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.