Nyomtatás
2010. augusztus 27., péntek 10:57

Albínó gyermekek kálváriája: az AIDS áldozatai – másképp

A nemzetközi sajtó augusztus közepén az utóbbi időszak talán legmegdöbbentőbb emberkereskedelmi eseteiről számolt be: Szváziföldön szabályosan kivégeztek 2 albínó kisfiút, testrészeiket feltehetően értékesítik a “piacon”. Brutálisnak és meghökkentőnek tűnik gazdasági ágazatnak titulálni az albínó gyerekek szerveinek és testrészeinek kereskedelmét, ám sajnos elmondható, hogy egyre nő a kereslet irántuk. Hasonló esetek történtek Burundiban és Tanzániában, várhatóan ez továbbgyűrűzik a régió más országaiba is.

A Szváziföld déli részén fekvő Shisweleni régióban a múlt héten több, maszkot viselő fegyveres lőtt agyon egy 11 éves albínó kisfiút, Banele Nxumalot, holttestét azonnal elhurcolták. Körülbelül 20 szemtanú látta az esetet. Korábban már megtalálták az országban egy másik gyermek megcsonkított holttestét is. A rituális gyilkosságok mögött egy, a HIV vírussal kapcsolatos hiedelem áll: sokan hiszik, hogy a testrészek szerencsét hoznak, sőt, olyan erővel bírnak, amely kigyógyíthatja az embereket a halálos kórból. Ennek fényében további hasonló esetektől rettegnek, hiszen Szváziföld lakosságának körülbelül 27%-a fertőzött, ezzel a világon az első helyen áll.

Az ENSZ, az EU és számos nyugati ország felhívta az érintett afrikai államok figyelmét, hogy a lehető legkeményebb eszközökkel lépjenek fel a jelenség ellen. Burundiban és Tanzániában már több esetben ítéltek halálra olyanokat, akiket szerv- és testrész-kereskedelemben találtak bőnösnek, noha az ilyen típusú bűncselekmények száma azóta csak nőtt.

 

 

Forrás: IRIN, New York Times