Nyomtatás
2010. augusztus 26., csütörtök 09:58

Tömeges erőszak a Kongói Demokratikus Köztársaságban

Az ENSZ vizsgálatot indított az utóbbi időszak legnagyobb volumenű afrikai nemi erőszakbotrányával kapcsolatban: a Kongói Demokratikus Köztársaságban, néhány kilométerre egy ENSZ bázistól, négy nap leforgása alatt több mint 150 nőt és fiúgyermeket erőszakoltak meg a felkelő csapatok. A nemzetközi szervezet főtitkára, Ban Ki-moon bejelentette, hogy azonnali hatállyal két különleges segélycsoportot küldenek a térségbe, ugyanakkor felszólította a kongói kormányt, hogy haladéktalanul indítson vizsgálatot az üggyel kapcsolatban.

Az ENSZ egyesült emberjogi csapata megerősítette, hogy július 30-án a ruandai FDLR milícia és a kongói Mai-Mai felkelők emberei betörtek az ország keleti felében fekvő Luvungi városba és a környező falvakba, majd négy napos portyázásuk alatt csoportos nemi erőszakot követtek el asszonyokon és gyerekeken. Az egységek csak a felkelők távozása után tudtak bejutni az adott helységekbe. Ban Ki-moon az eset súlyossága miatt Atul Khare, békefenntartásért felelős helyettes főtitkár mellett Margot Wallstromot, a konfliktusokban elkövetett nemi erőszakra specializálódott különmegbízottat is a helyszínre küldte, aki már korábban már hallatta hangját Kongóval kapcsolatban, miszerint az emberi jogok sorozatos és napi szintű megsértése folyik az afrikai országban. Ígérete szerint az eddiginél jóval hatékonyabb válaszra készül a nemzetközi szervezet.

A Kongói Demokratikus Köztársaságot sokan nemes egyszerűséggel csak a „nemi erőszak hazájaként” nevezik meg. A Harvard Humanitarian Initiative idei tanulmánya szerint az esetek 60%-ában fegyveresek követik el az ilyen típusú bűncselekményeket, többnyire csoportosan, 50%-ban az áldozatok házában. 2009-ben több mint 8000 ember vált nemi erőszak áldozatává az országban. Noha 2003-ban vége lett a polgárháborúnak, az ENSZ békefenntartó egységei továbbra sem tudnak gátat szabni az 1994-es ruandai mészárlás nyomán is hírhedtté vált FDLR akcióinak, akik az ország keleti részeit tartják ellenőrzésük alatt.

 

 

Forrás: African News Agency, BBC News, UN Homepage